Az ételek italok és alapanyagaik, hozzávalóik magukban hordozott szépsége, színe és illata nem csak fogyasztásra, elfogyasztásra inspirálják az embert, de ezen ételek elkészítésére, gusztusos tálalására egyaránt. Az ételek készítése – legyen szó akár recept szerinti, akár kreatív “rögtönzés szerű” folyamatról – izgalmas alkotói folyamat, izgalmas előkészítő szerepű cselekvés sorozat. Az elkészített ételek tálalása – erre a Japán gasztronómia művészete a legjobb példa – gyakorlatilag végtelen teret nyújt a képzeletnek és az alkotói vágynak. A gastro – kitsimono – dolgok elsősorban a tradicionális japán étkezési kerámiák előképét használva alakították ki saját(os) esztétikájukat. A szigorú funkcionalitás mellett nyíltan felvállalva a kísérletező jelleget, sőt a játékosságot és a konceptuálisan manipulált véletlenszerű mázas és mázatlan égetéseket is…
Matcha, chawan, chasen, chasaku és mizusashi. Ezek a legszükségesebbek ahhoz, hogy zöld teát fogyasszunk és hogy kellő nyugalmat eredményező cselekvéssorozattal készíthessük el a matcha… OLVASS TOVÁBB…
Chawan és pohár – edények japán meleg italokhoz
A chawan néven ismert kerámiák világa roppant változatos. A legkifinomultabb esztétikától a fatüzes és hamumázas égetési eljárások szülte artisztikus csónin kerámiákon keresztül, egészen a rusztikus, naívizáló, sokszor amorf teakerámiákig sok mindennel találkozhatunk. A gyűjtők – akár koncepcióval, akár koncepció mentesen – megállás nélkül kutatják az alkalmi, vagy többé-kevésbé rendszeres chawan beszerzési forrásokat. Míg a gyűjtők egyes gyűjteményes darabjai vitrinekben, kézzel készült fadobozokban élik biztonságos műtárgyi életüket, addig sokan mások rendszeres használatban tartják chawan és más japán tea kerámiáikat. A zöld teák, a japán zöld teák hódolói élvezettel és örömmel használnak – sokszor szertartásosan, tradicionálisan – chawan kerámiákat a teafogyasztáshoz. A zöld teák fogyasztása és az azzal járó szertartásos “időtöltés” kizökkent a mindennapokból, lehetőséget kínál egy kis kikapcsolódásra, még akkor is, ha valaki pusztán egy tea elfogyasztása kedvéért teszi ezt szertartásosság nélkül.
Zöld teát nem
Nem mindenki kedveli a zöld teák sajátos ízét. Nem mindenki fogyaszt rendszeresen zöld teát, vagy nem csak zöld teát szeret kerámia ivó edényekből fogyasztani. A kávék, capuccinók, latték fogyasztása hasonlóan a zöld teákhoz magas élvezeti értékű szintre emelhető. Nem is szükséges sok minden hozzá,csak egy kis kedv, egy jó kávé és egy – például – “chavanforma” kerámia.
Műhelyünkben az egyes “gasztro – kerámiák” nincsenek feltétlenül egy funkcióval felruházva. A készülő alkotások, kerámiák művészi szempontokkal indulnak alakulásnak egy-egy adott koncepción belül. A cél maga az alkotás, az alkotói folyamat végig vitele, a művészi leképzés és mindezek funkcionálisan használható tárgyakká gyúrása.
Chawan “mini” – ∅ 8.5 cm magasság – 7 cm
A chawan “mini” űrtartalma 1dl folyadékra van hitelesítve. Nem kimondottan teázásra, inkább kávé, vagy sake fogyasztására készült. Alakja, formája és mázazottsága chawant idéz. Mérete, súlya, falvastagsága, térfogata kávézásra tervezett.
Szakés csésze – magas tűzön égetett kőcserép, mázzal díszített belvilággal. A csésze fenekén márványozott máz mintázat látható, mely a beletöltött átlátszó szaké fénytörésével fokozottabban érvényesül.
Szószos csésze – Szója szószhoz, vagy wasabihoz. Négy kiöntővel áll több oldalról kézre. Magas tűzön égetett kőcserép, mázzal díszített belvilággal.
Repesztett mázas desszertes kerámia tálka “első cseresznye” kínálására.
Ez a desszertes tálka – megjelenéséből adódóan – nem csak édesség tálalására alkalmas. Szervírozható benne cseresznye, bambuszrügy tanzaku – ra vágva, wasabi, citrom a halételt fogyasztóknak, stb…
Ha egy tál “megbontott” formával rendelkezik és nincsenek a formára, alakra vonatkozóan leírható standardjei, akkor (többnyire) nem csak egy féle felhasználási lehetőséget nyújt. A neki szánt funkció bővíthető és kreatív szemlélettel felcserélhető. Példát itt találsz rá.
A japán konyha ételeihez érdemes kerámiákat gyűjteni. A tálalás és a tálalt ételek esztétikai viszonya és az ételek ízvilága keresendő és szerethető élvezet… OLVASS TOVÁBB…
Az európai gasztronómiában otthonosan mozgók nem sűrűn találkoznak olyan édességekkel, melyek pürésített babból, vagy rizslisztből készülnek. Éppen ezért a wagashi inkább egzotikumként, ízes kalandként hat és mindig úgy tűnhet, hiányzik belőle az édesség. Maga a wagashi egy szerényebb “íztorlódás” hordozója mint egy számunkra (Európában) megszokott desszert… OLVASS TOVÁBB…
Tintahal és rozmaringos hal steak garnélával. Köretnek grillezzünk burgonyaszeleteket az étel mellé. Ugyan azon a parázson – ízlés szerint akár ugyanazzal a fűszervajjal megkenve mint a halat, a garnélát, a tintahalat – pár perc alatt elkészülhetünk vele. Tálalásnál díszíthetjük citromkarikával és rozmaringgal. Az étel elkészítését követően hamar szervírozzuk, frissen sülve… OLVASS TOVÁBB…
Tonhalas kaviár előételnek kurama tálalással. A kurama tálak méltán népszerűek a gasztronómia tengeri ételeinek világában – különösen a japán gasztronómia esetében. Szervírozható vele gömbhal, tonhal, különféle kaviárok, kagylók OLVASS TOVÁBB…
Shōga to niwatori – csirkehús és gyömbér. A gyömbérrel készült csirkehús végtelen lehetőségei arra késztetik az étel készítőjét, hogy próbáljon minél inkább oly módon tenni ami nem csak a saját ízlése vagy kíváncsisága irányában… OLVASS TOVÁBB…
Yaki sake magyarosan – grillezett lazac szőlőlevélen. Kurama tálban tálalt faszénen grillezett lazac krumplipürével és grillezett paprikával, pécsi cirfandlival. A kedvelt japán ételek közé tartozó yaki sake – grillezett lazac – olyan… OLVASS TOVÁBB…
Hal és kaviár streetfood papírtányérban. A streetfood ételek világában a papírcsomagolás, papírtányér, papírdoboz teljesen megszokott és általános. Akár a dizájn része akár a teríték játékos eleme a papírtányér, streetfoodnak már… OLVASS TOVÁBB…
Reszelt csicsókát vajon megdinsztelünk, majd leitatjuk róla a felesleges zsíradékot. A lazacszeleteket megmosva, enyhén besózva helyezzük serpenyőbe és fűszervajjal sütés közben… OLVASS TOVÁBB…
Desszert áfonyával és rózsával.
Desszert túrókrémmel, epres gyümölcszselével és eperrel, piskótával, vanília puding öntettel. Desszert rózsaszín és sárga színekre komponálva. Egy olyan édesség, mely gyümölcsöt is tartalmaz és kevés piskótával sok krém állagú alkotóelemet, mindig arra készteti az embert, hogy az egyes ízeket váltakozó sorrendben variálva… OLVASS TOVÁBB…
Desszert gyümölcsökkel és csokoládéöntettel
Ezúttal a túrókrém valamivel több gyümölccsel került párosításra és a vanília puding öntet mellett a csokoládé is hangsúlyosabban van jelen. A kompozíció legalább annyira egyszerű mint az ízek és a desszert nem olyan erősen édes. Persze itt is használtunk gyümölcszselét és a savanykásabb ízt egyedül az áfonya hozza magával… OLVASS TOVÁBB…
Szépen nehéz elkészíteni, általában inkább érdekes a látvány mint esztétikus, de az ízek összhatása mindezért kárpótol. Az elkészítés által igénybe vett idő oly elenyésző, hogy fél órán belül elfogyaszthatatlan mennyiséget lehet előállítani belőle. A vízfürdőben megolvasztott csokoládéból kisebb adagokat kihelyezünk pl. alufóliára és a tetejét Gránátalma termésével borítjuk… OLVASS TOVÁBB…
Gyümölcs és csokoládé desszertnek. A desszertek világában előkelő helyen állnak a csokoládéval társított gyümölcsök. A fondue elvből kiinduló desszert készítés nem csak könnyű, de szinte garantált az ilyen édesség készítés eredményének sikere is. Az apró darabokra vágott Nashi körte olvasztott tejcsokoládéba mártva ízletes és lehetőséget ad arra… OLVASS TOVÁBB…
Mint sok esetben egy sushi étteremben, vagy sushi bárban, nincs túl bonyolítva a dolog. A tálon egyetlen lazac szelet és egy kis gyömbér… OLVASS TOVÁBB…
Az ízlelés művészete sokszor végletesen lenyűgöző, sokszor viszont inkább egyszerűen jóleső. Ahogyan a színek egymás mellé kerülnek egy – egy terítéken… OLVASS TOVÁBB…
A hal, a rizs, a gyömbér kéz a kézben járnak a legtöbb sushi bárban és sushi étteremben. Sőt a japán streetfood műfajában is ott van… OLVASS TOVÁBB…
Nori, maki, lazac, kaviár, cékla. Sushi éttermekben lehet találkozni olyan alkotásokkal, melyek átlépik a konvencionálisan megszokott ételeket… OLVASS TOVÁBB…
A wasabi – t sokan ismerik és nem sokkal kevesebben a wasabi – s kaviárt. Igazi gasztro élmény és igazi lazac kellék. Egy jó füstölt lazac szinte kísértésbe hozza a japán… OLVASS TOVÁBB…
Az egyszerűbb nigiri sushi sake elkészítéséhez nem szükséges sok minden. Némi lazac, wasabi, rizsecet, sushi rizs, szójaszósz és kaviár meg persze gyömbér…
Sushi, tamago, sake bento dobozban. Nem csak éttermi egzotikum és nem csak konyhai hobbi vasárnapi ebédje lehet a japán gasztronómia. Ha gondolod lehetsz egyszerre… OLVASS TOVÁBB…
…nem csak a rizsbort hívják sake – nak. A Sake jelent ételt is, mely jól meghatározható és leírható tulajdonságokkal bír. Ilyen például, hogy a rizs alapot úgy kell kézben meggyúrni, hogy az elférjen a zárt kézben kényelmesen és csak ezután kerül rá a rák, hal, stb… A sushi legkedveltebb megjelenési formáiban szinte minden esetben láthatjuk a “mindent” közre fogó… OLVASS TOVÁBB…