japan etelek keramia talakhoz kitsimono gasztro blog nori kaviar lazac maki (2)

Nori, maki, lazac, kaviár, cékla. Sushi éttermekben lehet találkozni olyan alkotásokkal, melyek átlépik  a konvencionálisan megszokott ételeket mind külsőségekben, mind receptszerűségükben. Az ízek felfedezése, az elénk helyezett étel alkotóelemeinek színei és illata nem csak szerethető kalandot jelentenek, de minden esetben új élményt adnak. Az európai szemmel szokatlan viszony a séf és a vendég között valójában rendkívül közvetlen és barátságos dolog. A megszokottal ellentétben a séf szinte mindent kézzel készít, fog meg és kézzel tesz elénk, csak a vendég használ evőeszközt, evőpálcikát. Minden egy falat. Helyesebben egy – egy falatból álló “fogásokat” fogyaszthatunk egymás után, minden falatban új lehetősége nyílik a séfnek, hogy művészetével megnyerje a vendég gasztronómia iránti szeretetét.

Ebben az “egyfogásban” a kiinduló alapanyagok inspirálták az alkotást. Egyszerű dolog volt a cél, egyszerű ízek összhangjára hangoltunk. Nem nehéz a felvételek alapján lekövetni hogyan készült, próbáljátok ki és fogyasszatok hozzá száraz pezsgőt vagy száraz fehérbort.

japan etelek keramia talakhoz kitsimono gasztro blog nori kaviar lazac maki (3)

Kommentek

comments