Salmo trutta! Sebes pisztráng színes ceruza rajz – Trout art újra!

Megint papírra került egy hal, megint hal rajzot kellett készíteni de ezúttal színesben. A kulcsszó most a Salmo trutta lett – ami a műlegyező horgászok egyik olyan kifejezése ami azonnal tűzbe hozza őket. Persze nem csak közöttük népszerű hal a szépségéről és erejéről elhíresült Sebes pisztráng. Bárki aki kirándult már olyan hegyek között, ahol a tiszta és változó sodrású hideg vízben megcsodálhatta a sokszor a felszín közelében rovarokra vadászó látható pisztrángot az egészen biztos, hogy maradandó emlékképként hordozza magával a látottakat. A legszebb halak közé tartozik.

Nem is csoda ha…

Nem is csoda, ha az un. ” Trout art ” követőit számos esetben alkotásra inspirálja vagy készteti ez a felséges pisztráng féle akit ” Yellow King ” néven is számtalanszor megénekeltek már. Így talán nem is szükséges jobban megmagyarázni, hogy hogy kerül a hal megint papírra…

Ez a mi műhelyünkben ( Kitsimono műhely ) Ingres papírra készült szabadkézi színes ceruza rajz ezúttal is Tirpák Bálint munkája, akiről tudható, hogy az elsősorban műlegyező világ berkein belül ismert un. ” Trout art ” irányzat hazai képviselője. A realisztikus koncepciójú rajz artisztikus felfogása némileg szakít a leíró jelleggel mégis a Sebes pisztráng fajta jellegéhez hű marad és így mutatja be az alkotó a művészeti eszközökkel kiemelni érdemes esztétikai és vizuális értékeket – melyek a XX. század elejéből ismert műlegyező irodalmak pisztráng ábrázolásaira gondolva egyértelműen historizálnak és erős utalást tesznek (művészeti értelemben). Ábrázolásmódját tekintve és a választott anyagokat tekintve (Ingres papír, Bruynzeel színesceruza) egyértelműen a szépművészet klasszikus útja mellett teszi le a voksot az alkotó aki vallja, hogy a XXI. századi digitális vizuális kultúra intenzivitása mellett a valós művészeti alkotások fontosabbak mint maga az internet.

Megvennéd?

A grafikát egyébként üvegezett 44 x 34 cm – es keretben paszpartúzva kínáljuk eladásra. A grafikából ez az egyetlen darab készült – így egyértelműen egyedi művészeti alkotás és csak egyetlen kattintásra vagy tőle: Itt találsz róla több képet és információt és itt tudod megvásárolni is!

 


Skicc vagy rajz? Egy pisztráng grafika műhelyünkből

Skicc vagy rajz? Egy pisztráng grafika műhelyünkből ami sehogy nem illeszkedik az ázsiai kultúrába. Legalábbis erőltetni kéne a dolgot ahhoz, hogy valami analógiát közel hitelesen tálaljunk. Mondjuk jöhetnénk azzal, hogy Japánban is van pisztráng kultusz (legalábbis az ottani legyező horgászok között) ami igaz is de ez a világon mindenhol máshol így van. Vagy jöhetnénk azzal, hogy a Japánban élő horgászok sokan fétis szerűen szeretik és ápolják európai és amerikai horgászfelszereléseiket melyekkel a social média minden platformján dicsekednek is. De ezek a mondatok semmit sem érnének, ha nem tudnánk, hogy példának okáért egy Japán juhar (Momiji) erdő alatt húzódó patak pisztrángjaira legyezni milyen élmény lehet. Innen nézve már izgalmas lehetne az ázsiai megközelítés de az a helyzet, hogy a művészet külön szerethető individuális sajátossága, hogy sosem szorul olyan magyarázatra mely a létjogosultságát volna hivatott bizonygatni. Na jó… annyit esetleg, hogy japánban is rajzolnak pisztrángokat. De többet nem, tényleg ennyi…

A rajz egyébként ismét egy olyan mű mely Tirpák Bálinttól származik és ez a mű is a Trout Art műfajt erősíti. Itt számos előkép utalásai tetten érhetőek – példának okáért a műlegyező horgász közönség nyilván magától értetődően felismeri a Szivárványos pisztráng ábrázolások klasszikus Trout Art jegyeit mint a részletes és kevésbé kidolgozott területek találkozásait és a hal fej részének fókuszpontba helyezését. A klasszikus és tradicionális Trout Art motívum már-már emblematikus az egész világon és a legnagyobb brandek és csoportosulások is előszeretettel használják logóikban az ívben megjelenő pisztrángot. Az íves forma az ugró illetve a szákban megpihent halra enged asszociálni – ami egyértelműen a horgász legszebb látott pillanatai közé tartozik.

A rajzok külön érdekessége a mai kortárs művészetben, hogy gyakorlatilag underground műfajjá változott a szabadkézi rajz – illetve ide menekült a legtöbb rajzoló a hangos középszerű mindenki tud rajzolni valahogy életérzés elől. A rajz olyan lett mint a könyv. A könyv aminek van táblája, gerince, előzéke és valódi ívvarrása. Olyan lett mint az irodalom és a szépirodalom. Kevesek kiváltsága. Azoké akik tudnak olvasni illetve azoké akik látnak. A szó nem optikai értelmében kell látni csupán egy ceruza rajzot de ezt fájó volna kifejteni mert az olyan lealacsonyító volna mint egy gyönyörű nőt személyleírás alapján bemutatni és megkísérelni szóban átadni azt amibe csak beleszerelmesedni lehet és persze csak élőben…

De miért tesznek ki az emberek ilyen rajzokat a falra? Biztosan azért mert a téma kedves számukra. Vagy mert horgásznak. Vagy mert szeretik a rajzokat… Milyen jó az a szabadság, mikor nem jegyzett nagyságok elérhetetlen és felbecsülhetetlen értékű alkotásaival kell dekorálni otthonunk falait hanem megfér egy-egy olyan alkotás amiben olyan örömünket lelhetjük amik mi vagyunk, amiket mi élünk meg magunkból eredően. Ilyenkor válik a művészet élővé és igazán értékessé (a szó nem egzisztencialista értelmében).

Szerencsénkre nem kell itt megállnunk, hogy csak a rajzról írogatunk gondolatokat az olvasóinknak. Mert ugye van egy webáruházunk és ott amikről írunk azok az alkotások meg is vásárolhatóak. Ez a rajz is elérhető már a webshopban és ha érdekel és tetszik egyetlen kattintásra vagy tőle. Ha a következő képre rákattintasz a webáruházban is megnézheted ezt a rajzot és akár kosárba is teheted:


Szabadkézi ceruzarajz – Szivárványos pisztráng mint Trout art

Szabadkézi ceruzarajz – Szivárványos pisztráng mint Trout art papírra vetve. Tudtad, hogy a legyező horgászoknak is van saját művészete és saját tárgyi illetve képzőművészeti vizuális kultúrája? Igen és ezt nevezik szerte a világban Trout-art – nak. A legyező horgászat ugyan sok féle de emblematikus motívuma az un. száraz legyes horgászat (amikor is műlegyekkel fognak pisztrángokat erdei vagy hegyi patakokban). Akik efféle dolgokkal bíbelődnek azoknak persze nem kell bemutatni ezt a félig rejtett művészeti irányzatot – aminek azon kívül nincsen semmilyen kötöttsége, hogy pisztrángot ábrázoljon az alkotás. Ez minden és ebben kell jónak lennie az alkotónak. Mivel azonban a legyezőhorgászat a világnak egy rendkívül pici szelete és a legnagyobb túlzással sem lehetne populárisnak nevezni ezért sejthető, hogy művészete sem az a tipikus urbánus poszt-pop kulturális jelenség. Talán éppen ez az egyik legnagyobb izgalma – ha szeretnénk “házi esztétáskodni” – hiszen a mai internettel terhelt kultúrzűrzavarban a szépművészetre visszautaló alkotások olyanok mint mikor friss levegőt engedünk be egy dohos helységbe.

Mi tagadás, mi is karcoljuk a digitalizmus bizonytalan élettartamú alkotásait az áramfüggő éterbe és bízva az átjátszókban elhelyezzük a magunkét mi is a virtuális térbe. De talán jobb, ha nem ez a minden… Ha éppen nem agyagot akkor papírt vagy vásznat veszünk elő mi is mint a többi művész és félresöpörve a mediális motívumokat klasszikus eszközökkel dicsérjük a szépművészetet.

Papír és ceruza

Nincs is jobb, mint mikor a műteremben az asztalt tisztára törli az ember és egy Fabriano papírt előkészítve jól kihegyezett ceruzával az időt a szabadkézi rajz szolgálatába állítja – hogy elkészülhessen valami ami végre nem digitális, hanem valós műtárgy és egyben persze egy jó rajz is.

A tonkin legyezőhorgászbot szerelmeseinek és a realisztikus műlegyek kedvelőinek világát idéző pisztrángot ábrázoló grafika természetesen a klasszikus tradíciókhoz híven papírra készült és keretezve kerül eladásra (mert egyébként eladó). A rajz Tirpák Bálint munkája, mely az elsősorban műlegyező világ berkein belül ismert un. ” Trout art ” irányzat képviselője. A realisztikus koncepciójú rajz artisztikus felfogása némileg szakít a leíró jelleggel mégis a Szivárványos pisztráng fajta jellegéhez hű marad és így mutatja be az alkotó a művészeti eszközökkel kiemelni érdemes esztétikai és vizuális értékeket – melyek a XX. század elejéből ismert műlegyező irodalmak pisztráng ábrázolásaira gondolva egyértelműen historizálnak és erős utalást tesznek (művészeti értelemben). Ábrázolásmódját tekintve és a választott anyagokat tekintve (papír, ceruza) egyértelműen a szépművészet klasszikus útja mellett teszi le a voksot az alkotó aki vallja, hogy a XXI. századi digitális vizuális kultúra intenzivitása mellett a valós művészeti alkotások fontosabbak mint maga az internet.

A Szivárványos pisztrángot ábrázoló rajz keretezve megvásárolható:

ITT!


Afrikai nő portréja Szunyoghy Viktória festőművész műterméből

Afrikai nő portréja Szunyoghy Viktória festőművész műterméből a Kitsimono webshopban! Hogy mi ez? Igazatok van – joggal kérdezitek, hiszen ilyesmiről még nem nagyon írtunk ezen a “flaszteren”. De most ezt a blogot tekintsük egy olyan online galériának egy pillanatra ahol a saját szavainkkal bemutathatunk nektek egy olyan műtárgyat aminek a mi szemünkben sajátos és friss értékei vannak és ami frappánsan reflektál az un. felmutató művészet által teremtett lehetőségekre. Ezekre a lehetőségekre amiket a felmutatóművészet teremtett a XX. század második felében a festészet (ma is) folyamatosan keresi a választ és vele karöltve az un. mediális motívumok külön utat törtek a kortárs művészetben azoknak a festészeti kommunikációs paradigmákkal kifejezhető értékeknek amiken ma a festészet meg tud szólalni és régi-új nyelvet tud teremteni a digitalizáció kibontakozóban lévő válsága helyett. De ne rohanjunk hirtelen ilyen messzire és ne ijesszük el a műélvezetek szerelmeseit!

Print – art print

Szunyoghy Viktória vérbeli kortárs festőművész. Csodálatos műveit nem birtokolhatja mindenki. Művészete viszont most kegyet gyakorol a gyűjtőknek és a festészet és a művész grafika által felhasználható legelegánsabb megoldást választotta arra, hogy műveiből adhasson azoknak is akik valamilyen oknál fogva nem eredeti festményeit tudhatják magukénak. Szunyoghy Viktória néhány kivételes alkotásáról limitált szériájú művészi nyomatot készített és tette elérhetővé a műélvezet ínyenceinek. Nem gyakori példa ez és bár nem is példa nélküli de annál nagyobb lehetőség arra, hogy művészeti értelemben egyszerre teremtsen hidat a mediális grafika és a festészet között és egyszerre őrizze meg egy festett vászon szellemi értékét papírra nyomva is. Egyszóval művészi nyomatai – melyek konkrét műveit mutatják be – többek számára elérhetővé teszik fontosabb témáit és alkotásait. Szomorú hír a műkedvelőknek és jó hír a műgyűjtőknek, hogy ezekből a sorozatokból mindössze 60 – 60 db készült.

Műhelyünk webáruházában már elérhető (a készlet erejéig) Szunyoghy Viktória – Afrika sorozat- Női portré Nr 1. című alkotása! IDE vagy a képre kattintva elérheted!


Kortárs festészet és Coming soon!

Azt mondják művészekkel személyesen találkozni jó dolog. Azt mondják egy festőművész műtermében járni érdekes és izgalmas. Valójában attól sokkal több!

Úgy alakult, hogy összesodort az élet minket Szunyoghy Viktória festőművésszel és bár még az interneten is oly hivatalos dolog így írni erről… Lapozzunk inkább! Valójában (művészeti szempontból és művészként nyilatkozva) egy végtelenül otthonos műteremben jártunk és a művészet hús-vér eleven valóságában megcsodálni Viktória munkáit… bizony mondjuk sajnálhatjátok, hogy csak olvasva szerezhettek erről tudomást… viszont… nem véletlenül említjük ezt most fel és nem véletlen, hogy pont a Kitsimono blogon szólunk most erről. Hogy pontosan mire is gondolunk azt most (még) nem bontjuk ki jobban de hamarosan jövünk a részletekkel és Viktória művészetéből is elhozunk nektek egy szeletet ami nem csak szerethető de rabul ejt és onnantól egyszerűen elengedhetetlen!

Hamarosan jövünk!


Japán zöld teák – Hojicha Kagoshima és Matcha meg egy kínai teaválogatás

Japán zöld teák – Hojicha Kagoshima és Matcha meg egy kínai teaválogatás most októberi témánk és nem véletlen a párosítás és nem véletlen, hogy pont velük jövünk most elő de kezdjük most a kagoshimával meg a matchával! Tudod mi a két legjellemzőbb hasonlóság közöttük?

A Hojicha Kagoshima és a Matcha

Ez a két tea abban mindenképpen hasonlít egymásra (azon kívül, hogy mindkettő a japán tea kultúrához tartozik), hogy mindkét teának szabályos rajongótábora van – és ez nem véletlen. Ez nem olyan terület, ahol a kulturális aura promója olyan jó és csak a túlhájpolt feeling vezeti meg az ember ízlését. Ez tényleg két olyan területe a japán tea készítésnek amire csak szenvedéllyel lehet gondolni. A másik közös vonása ennek a két fantasztikus teának az az édességekben rejlik. Mindkettőt előszeretettel választják az ázsiai teakedvelők és persze tradicionálisan a japánok is különféle édességek és sütemények mellé vagy azok elfogyasztása utánra.

Mi persze a Kitsimono műhelyben még egy tulajdonságot le tudunk tenni a többi közé – a mi szempontunkból kiindulva:

Mindkettőnek köze van a japán kortárs művészethez akkor is, ha műélvezetről van szó és akkor is, ha alkotásról.

Na jó, van még egy:

Mindkettőnek van köze az egészséges életmódhoz.

Miközben ezekre a teákra (sokszor urbánus) világok épültek Európában, észre sem vettük, mennyivel jobb és egyszerűbb a mindennapokba beépíteni őket mint csak időnként ceremónikus kikapcsolódásként (ki)használni őket.

A Hojicha Kagoshima

Tradicionális japán zöld tea melyet jellemzően sencha vagy bancha teából készítenek termőhelyén. A készítési folyamat végén enyhe kíméletes pörköléssel fejezik be a teát így különleges íz és aroma világ keletkezik. A hojicha teákat a hosszan tartó ízű teák között tartják számon. Utóíze virágosnak mondott (van aki a mangóhoz hasonlítja) aromáját pedig a legtöbb helyen a Gyokuro tea aromájához hasonlítják. Ugyanakkor némileg emlékeztet a jellegzetes kínai oolong teákra ( wulong teák ) azzal a különbséggel, hogy alacsonyabb a koffein tartalma (tein) ezért ebből az ízre kedves teából némileg többet fogyaszthatunk napközben. Ennek az a magyarázata, hogy ennek a teának az esetében az alapanyag egy prémium kategóriájú bancha. Bár mint fentebb említettük a Gyokuro – hoz hasonlítják sokan, szerintünk ízre inkább hasonlít egy laza Genmaicha teára. Nehéz megunni és lehet számítani arra, hogy négy kiváló főzetet bármikor készíthetünk belőle. Elkészítése a hagyományos kínai és japán zöld teák elkészítésével megegyező. Az általános javasolt áztatási idő 3 perc, de mi a Kitsimono műhelyből ( bár ez ízlés dolga ) inkább a maximum 2 perces áztatást javasoljuk.

Matcha

A matcha amit esetenként zöld aranyként is emlegetnek az “insider” teázók, a legalkalmasabb unikum arra, hogy – egyéb az egészségre kedvező hatású tulajdonságai mellett – élvezeti cikként szolgálhassa kikapcsolódásunk. Tudható, hogy nem csak olyan emberek kedvelik ma már a japán vagy éppen kínai porított zöld tea termékeket akik Ázsia “egyéb” aurája miatt nyúlnak chawan kerámiákhoz. A matcha kedvelők tábora sokkal szélesebb és sokkal sokrétűbb lett mára. A tea kedvelés talán nem is annyira Camellia paradigmákról szól szerintünk, hanem inkább műélvezetről és az un. énidőről…

Legyen szó modern vagy tradicionális matcha készítésről, a hozzá szükséges tea sosem változik. A leggyakrabban – mivel adott a gondolat – japán matcha teát használnak ennek a teának az elkészítéséhez. Ma már köztudott, hogy nem csak Japán eredetű porított zöld teák léteznek. Kínában is van múltja a matcha alapanyag termesztésnek és előállításának. Számos klasszikus porított zöld tea abban különbözik a Japán matcha világától, hogy Kínából származik. Jellegzetes intenzív zöld színe és édes íze népszerű – melyet a klorofil és az aminósavak magas szintjének köszönhet. A matcha gazdag íze alapvetően két féle képpen élvezhető teaként. Készülhet belőle usucha (híg tea) koicha (sűrűbb tea).

Azoknak akik belevágnának vagy már ismerkednek a matcha világával tudunk ajánlani egy teljes matcha szettet (a készlet erejéig) és most még (per pillanat) akciós áron is kínáljuk:

Vásárolj a Kitsimono webáruházból…

…mert nem csak minőséget kapsz de szinte biztos lehetsz benne, hogy a megrendelésed mellé ajándékot is helyezünk el amit az érkező csomagodban fogsz megtalálni!

Egy kínai teaválogatás a Pu-erh teák szerelmeseinek

Igazi kínai tea ajándék válogatás azoknak akik igazán jót (akarnak) szeretnének. A teaválogatás három igen figyelemre méltó kínai teát tartalmaz mely könnyen elkészíthető és magas élvezeti értékkel rendelkezik. A készlet véges, rendelj most belőle, ha azt szeretnéd, hogy minél hamarabb a tied lehessen. Most bevezető akciós áron rendelheted meg és Magyarország területén ezt a teaválogatást ingyen szállítjuk házhoz!*

*Ez a poszt 2021.10. 21.-én lett közzé téve. Figyelj a dátumokra ha ennél az időpontnál később találtál rá és rendelnél termékünkből mert az árváltoztatás jogát fenntartjuk, az akciók nem örök életűek!


Őszi Pu-erh tea hangulatok és zöld teák a nagyravágyóknak!

Őszi Pu-erh tea hangulatok és zöld teák a nagyravágyóknak! Igen, jól olvasod mert tényleg nagyravágyókat írtunk. Ki ne szeretne nagyravágyó lenni, ha éppen nem az már régen? Ennyi előnye hagy legyen a posztmodernizált minket körülvevő kultúrkáosznak, hogy ez már régen nem számít bűnnek. A nagyravágyás még erény is lehet, ha jól bánunk vele. Különben is. Az egész kor, a XXI. század ezt diktálja és valljuk be jó dolog nagy vagy éppen jó dolgokra vágyni – főleg, ha ezek nem is elérhetetlenek. Mert a nagy dolgok sokszor nem is olyan nagyok csak a gyávábbak vagy félénkebbek nem gondolnak rá, hogy az övéké is lehet(ne) az a kézzel fogható vagy kézzel nem fogható valami. Mint például egy Pu-erh “full korong” vagy egy Wu Lu Misty Green zöld tea egyenesen Zhejiang tartomány közvetlen szomszédságából ahonnan kifutott karrierje csúcsára, egészen pontosan a világhírnév dobogós teáinak reflektorfényes flaszterére és akkor még nem is beszéltünk az assami zöldekről és az ezeket a teákat körbevevő legendákról és már-már eredetmítoszokba hajló történeteikről.

Ismered a “hoppá érzést”? Tudod, amikor csettintesz vagy felnevetsz vagy éppen pont hoppát mondasz mikor szembejön valami ami pozitív értelemben lep meg annyira, hogy megdöbbensz. Na, mi így voltunk a Jongtolliee Assam zöld teával és a Wu Lu Misty Green zöld teával. Ezért is emeltük be gyorsan kínálatunkba őket az őszi Pu-erh tea akcióink kellős közepén. Jó, tudjuk. Ez tök béna dolog egy promóció kellős közepén, hogy beemelünk pont félidőben új termékeket de nem tudtuk kivárni. Képtelenek voltunk rejtegetni ezeket a teákat puszta marketingfogásból.

Az még egy dolog, hogy így alakult, de van újra Hojicha Kagoshima teánk Japánból és pár teakiegészítővel is beújítottunk. Ilyen példának okáért a Togo! Szerintünk kattints érte a képre!

Chawan flow

Ha már a teakiegészítőkre tereltük a témát akkor mindenképpen felhoznánk ezt az érdekes handmade kerámiát nektek! Ez a csésze külső megjelenésében a progresszív kortárs chawan dizájn világát idézi de méreténél fogva a kínai teázás igényeit igyekszik szerethetővé tenni az európai teázók számára. Dizájn jegyei a felmutatóművészetre utalnak a kerámia nyelvén és egyben erős utalást is tesznek a Japán és a kínai teakultúra parafrázisaira illetve egymásra hatására. Kézzel készült egyedi darab, egyetlen példány létezik belőle – így a teakerámiák XXI. századi filozófiai igényeihez mérten méltó a Japandi enteriőr irányzatok és a modern japán un. “wabisabi style tea enteriőr” tereiben nagyra becsült modern teaművészetbe való illeszkedésre.

Hogy hol lehet ezeket elérni és megvásárolni?

Természetesen a Kitsimono shopban és ha már Kitsimono webshop akkor olvassátok aktuális híreinket közvetlen ott mert vannak akcióink is és újdonságaink is!


Ha eddig erre vártál most a tied lehet! – Black Friday helyett

Ha eddig erre vártál most a tied lehet! – Black Friday helyett sokkal izgalmasabb akciók várnak most titeket augusztus végéig! Miről van szó? Átmenetileg leáraztunk egy csomó holmit – némelyiket nem is akármennyire. De ezt már nektek kell megtalálni a shopban mert voltunk olyanok, hogy leáraztuk ezeket a “meg nem nevezett” termékeket és alkotásokat de olyanok már nem, hogy ezeket egy külön akciós oldalba berendezzük és begyűjtsük nektek. Keresni kell őket, de ha meglátjátok az áraikat szerintünk azt fogjátok mondani, hogy megérte keresni. Rosszabbak vagyunk mint egy multi? Nem hisszük, de azt viszont igen, hogy tudunk egy kis segítséget adni, merre keresgéljetek a shopban. Ehhez most a leggyorsabb út, ha aktuális híreink felől indultok – szóval OLVASSÁTOK AKTUÁLIS HÍREINKET!

Ne felejtsétek el, hogy ezek az akciók csak amolyan “late summer” jellegűek és amit szeptemberig nem visztek el az újra a régi árán kerül forgalomba. Különösen ajánljuk az egyedibb darabokat – amikből csak egyetlen darab van – mert ezek ha elfogynak… és különben is tényleg csak egyetlen darab van belőlük és vastagon fogott az árlehúzós ceruza náluk!

Persze nem csak azokat a termékeket érdemes böngészni amik le vannak értékelve. Aki figyeli a Kitsimono webshop kínálatát már felfedezhette, hogy ha csak a Pu erh teákat nézzük érkezett nem régiben egy-két igen különleges holmi. Nézzétek meg mi maradt belőlük és válogassatok mert még van miből! Pu-erh tea kínálatunkat itt érheted el!

Gondoltunk azokra is akik a matcha ( japán porított zöld tea ) világát kedvelik igazán és egyedi chasaku termékek mellett megtalálhatjátok újra az un. ” kuro ” matcha kiegészítőket és chawan kerámiákat amik nem hiányozhatnak egyetlen matcha készítő gyűjteményéből sem! Megnézed?

Ha az ikebana vagy chabana művészetével foglalkozol vagy belekezdenél akkor is vannak olyan holmijaink amiket máshol nem fogsz megtalálni és mivel egyedi alkotásokat kínálunk ezen a területen – biztos lehetsz benne, hogy csak neked lesz ilyened… IKEBANA & CHABANA kerámiák a mai kor művészeinek!


Ha nyár akkor oolong és ha oolong tea akkor tessék válogatni!

Ha nyár akkor oolong és ha oolong tea akkor tessék válogatni! Annyi féle és annyira jó oolong tea létezik, hogy nem lehet beérni egy – két félével. Ahogyan a pu erh teáknak is megvannak a gyűjtői úgy az oolongoknak is és Tajvantól Kínáig nagy teautakat lehet megtenni ezen a területen is egy gaiwan segítségével… persze, teáskannával is ez nem kérdés de döntsetek ti – mindenki használjon kedvére való teakészítő eszközt. ; )

Miért mondtam azt, hogy ha nyár akkor oolong? Lássuk:

Nyári teák azoknak akik csak jó dolgokat tudnak elviselni

Minden évszaknak megvannak a kedvelt teái. Egyedül a nyár az az időszak amikor egyszerre szűkül és egyszerre tágul a lehetőségek skálája, ha teákról van szó. A nyári melegekben mindig az oolong lesz az aranyközépút és a legjobb választás egyszerre. Csak egyetlen “bibi” van. Ki az, aki nyári melegekben a forró levegőben meleg italra vágyik? Csakis a rutinos teázók! Akik szeretik (és ismerik) az ázsiai teákat azok tudják jól, hogy a legjobb “hőérzet optimalizáló” a kánikulában egy meleg tea mert lehet, hogy először egy meleg folyadékkal való találkozás az élmény de pár percen belül a legjobb hűsítés eredményét élvezhetjük felesleges izzadás nélkül és egy nagy fokkal magasabbra helyezett komfortérzettel tehetjük tovább a tea után a dolgunk vagy éppen lazulhatunk tovább a nyári semmit tevésben. Ha mindez túl “elvont” a hideg üdítők után érzett vágy közepette akkor meg az oolong szintén jó választás egy kitűnő jeges tea elkészítéséhez. Nem pörget túl, nem álmosít és nem is fokozza a szomjat – feltéve, hogy a cukrot kihagytuk a képletből. Mert ki kell hagyjuk. Megöli a tea ízét, fokozza a szomjat és csökkenti a hűsítő érzést. Hogyan lesz az oolong teákból ice tea?

Egyszerűen. Ugyanúgy elkészítjük a teát mint egyébként csak a végén lehűtjük. Ennyi. Aki gondolja, egy icipicit túláztathatja és a leöntést követően helyezhet a teába jégkockákat – fokozva az élményt. Ettől jobb hűsítőt lehet vágyni de a hűsítő ital gyakorlati hasznát és valós közérzet javítását tekintve a zöld teák, az oolong teák és a fehér teák meg a zöld pu erhek viszik a pálmát!

Ehhez a jeges oolong tea fogyasztáshoz tudunk ajánlani egy kitűnő válogatást ami ráadásul igen jó minőségű – a kézműves oolong teák legikonikusabb teáiból tartalmaz 50 – 50 – 50 g mennyiséget. A válogatás két kínai és egy tajvani oolong teát tartalmaz, mert a kínai oolongok a megkerülhetetlenek de Tajvant kihagyni egy ilyen válogatásból nem is illik és nem is lehet!

A válogatásról bővebben ITT olvashatsz vagy a képre kattintva érheted el!


Tea, március és ikebana a Kitsimono webshopból

Tea, március és ikebana a Kitsimono webshopból – azaz márciusi híreink. Ahogyan webáruházunkban is említettük már el akar jönni a tavasz. Szerintem hagyjuk. Hagyjuk, hogy itt legyen és megérkezzen közénk! Lassan nyílnak a Hóvirágok után a Krókuszok és még a Nárciszok és a Tulipánok előtt a Mandula fák – mi meg a mandula virágok mellé ilyenkor zöld Pu – erh teát teszünk.

Nem is lehetne ez másként a “hungaro – shakura” életérzés szerint és ahelyett, hogy ez kiábrándító lenne inkább végtelenül reményteli. Reményteli, mert nálunk így jön el a tavasz és azt követően a nyár. Az időjárástól megbolondított vadkacsák már úton vannak visszafelé és vannak akik közülük már meg is érkeztek. Bárhogyan is bolonduljon meg ez a világ és álljanak feje tetejére a dolgok mi itt vagyunk és ebben a világban élünk mert a párhuzamos dimenziók világa inkább habos mese és a titkos dobozokból előhúzott tea meg a jelen és ezzel együtt a valóság. Ne is várjunk. Teázzunk vagy ikebanázzunk – de a legjobb, ha ezeket egyszerre cselekedjük.

Nem írunk most olyan klasszikus blog posztot amiből még az elején kidobunk téged egy linkkel a webáruházunk valamely aloldalára (ez ráér a végén is). Viszont kicsit vitatkoznánk is magunkkal, mert az a link ahová át szeretnénk dobni téged a végén az mond valamit amit úgy is gondolunk de annak ellenére, hogy utal rá az a kontent nem nyitja meg a témát mert kicsit un. crossower a tavasz szemüvegén keresztül nézve. De ilyenek ezek az oolong teák. Verik a kultúra magas lécének teteje felett de mégis mindenhonnan száműzik őket – amíg el nem ismerjük, hogy wulong nem oolong… Erre hagyok időt és elnézést is kérek tőletek de néha muszáj picit kimondani azt amit a gaiwan nyaló sznobok bevízkövesítettek a lemonos pu – erh… na jó hagyjuk…

Szeretnénk megemlíteni egy olyan wulongot, ami nem csak személyes kedvencünk a Kitsimono műhelyben de talán az egyik legélvezetesebb tea is a könnyen elkészíthetők közül. Közérzetbarát és ha kell semmi, ha kell a másnaposság térdre kényszerítője de egyszerű élvezeti cikk vagy éppen hűsítő ice tea vagy sok minden más is lehet. Nem szoktak róla túl sokat beszélni teás körökben mert vagy nem ismerik vagy nem elég divatos vagy nincs benne elég üzleti érdek ahhoz, hogy körbefényezzék a trend magazinok online promo-költői. Ez a tea nem más mint a Pouchong.

Tudtad?

A kínai és tajvani (tajpeji) eredetű zöld teák és oolong teák között emlegetett pouchong tea ötvözi a két világ ízeit. A baozhong néven is ismert, sodrott levelű és enyhén illatos tea gazdag és lágy íze és antioxidáns hatása miatt egyaránt kedvelt. Illata miatt “flower tea” néven is ismert. Termőhelyén tavasszal, márciusban szedik. Ez a tea fajta Taiwanon a tíz legnépszerűbb tea között van számon tartva.

Ha szeretnél egy ilyen teát valamiben jól elkészíteni akkor a legegyszerűbb megoldás egy tradicionális kínai teáskanna használatát megfontolni. Egyszerűen erre van kitalálva. Erről is szól legfrissebb hírünk a Kitsimono webáruházunkban mert újra elérhető az egyik leginkább evidens választás ehhez.

 

Tekintsd meg webáruházunk aktuális híreit – kattints a képre!