Airplant vagy enteriőr dizájn – üvegben a tillandsia

Airplant vagy enteriőr dizájn – üvegben a tillandsia. Talán off – ként hat a Kitsimono Blogon ez a poszt – de nem árulunk el titkot ha azt mondjuk, hogy nem csak a bonsai és kusamono téma van nálunk a “csárton”. Kezünk ügyébe akadt egy üveg tárgy, amit azért készítenek, hogy különféle epifitákkal vagy éppen Izlandi zuzmó mellé – felé rámolt apró növényekkel töltsék fel és enteriőr dizájn elemként használva függesszék ki valahová. Mi sem tettünk másként és pár dolgot összeszedve elkészítettük első banális kísérletünket ebben a témában. Az üvegtárgy felfüggesztésére hegymászó kötelet imitáló zsineget és eloxált alukarabinert használtunk. A két Tillandsia ionantha némi Tillandsia usneoides segítségével lett applikálva és ezen a ponton készen is voltunk vele.

Bár nem fogunk most botanikai magaslatokba emelkedni a témában, de annyit azért megemlítünk, hogy a tillandsiáknál könnyebben tartható növények igen kevesen vannak illetve állnak rendelkezésre az “urbánkertészek” számára. Amellett meg nem is lehet elmenni, hogy mindegyik virágzik és/vagy sok fény hatására elszíneződik. Ha ilyen növényeket keresel az  a legegyszerűbb, ha a tillandsia.hu webshop kínálatát csekkolod és máris ötletelhetsz hazánk egyik legkomolyabb epifita arzenáljában, hogy mikből válogatsz össze magadnak élő enteriőr dizájnt…

Nem is gondolná az ember, de Magyarországon több évtizede vannak komoly epifita gyűjtők. Rejtőző növényházak vagy éppen teleaggatott lakások rejtenek sok esetben ritka és különleges tillandsia fajokat. Innen nézve nem is meglepő, hogy mára egyre ismertebb a műfaj és ráadásul manapság kifejezetten trendi. Akár trendiségből akár annak híján tart az ember tillandsiát, örömét fogja lelni a dologban és biztos, hogy megtalálja azt a tartási formát, amivel a legjobban szeretheti otthonában az élő enteriőr dizájnt…


Modern kusamono kerámiák ikebana külsőségekkel Koreába

Modern kusamono kerámiák ikebana külsőségekkel Koreába. Egy koreai kérésre kusamono kerámiákat készítettünk műhelyünkben, melyeket a legnagyobb jóindulattal sem lehet klasszikus – tradicionális értelemben vett kusamono tálaknak nevezni. Ezek a munkáink első látásra ikebana kerámiáknak hatnak, ám valójában rendelkeznek minden olyan fizikai és esztétikai tulajdonsággal, melyeknek köszönhetően nemhogy az ikebana de a sogetsu világától is élesen elkülönülnek. A sorozatból kettőt emelnénk ki véletlen szerűen. Az ültetés technikai része nem bonyolult esetükben, de a fenntarthatóság már kívánja a megrendelő által birtokolt profizmust. A modern, kultúrán belüli igény és elképzelés részünkről nem csak respektált de kifejezetten várt és kedvelt. Ezek az igények, melyek mellé képző és iparművész látásmóddal igyekszünk odaállni, reményeink szerint mindig friss impulzusokat szülnek és frissebb vérkeringést kölcsönöznek (ha esetenként átmenetileg is) a bonsai és kusamono kultúrának…


Shanghai és penjing sub

Shanghai és penjing sub. Shanghai mert Kína és penjing mert innen ered a bonsai és sub’ mert a tartalom sub'(kulturális). A tartalom most néhány file ami ázsiai hangulatokat hoz a mai korból és természetesen mindez bonsaios blog poszt szűrőn keresztül de nem bonsai konceptuálisan. Digitális grafika és textus, fekete – fehér kontent képekben…

 


Pinus thunbergii cork bark – kuromatsu shohin

Pinus thunbergii cork bark – kuromatsu shohin bonsai alapanyag ami vélhetően nem volt mindig alapanyag. Valahogyan így lehetne jellemezni azt a fenyőt amivel nemrégiben gyarapítottuk gyűjteményünk. A növény egy parás kérgű fenyő amiről leginkább angol nyelvű irodalmat tudtunk elérni és ezen a területen belül, ha bonsairól van szó nehéz információkat összeszedni. Annyi biztos, hogy a Pinus thunbergii cork bark kérgének erősen rusztikus parásodása van annyira intenzív, hogy az alakítás komoly kihívást jelent. Ennek a növénynek az esetében a fiatal – még nem parásodó ágak drótozhatósága opcionális csupán, míg az idősebb – már parásodott kérgű ágaknál maximum a lehúzás jöhet szóba. Az idős kéreg minden fenyő bonsai esetében érték, de a cork bark esetében ez nem csak fokozottan igaz, de kifejezetten kerülendő a kéreg sérülése. Az eredendően kifu méretű alapanyag alakítása került napirendre műhelyünkben, ami a tavalyi tűlevelek megszedésével kezdődött.

 

A tűlevelek megszedését követően átláthatóbbá vált a fa és kiderült, hogy nem csak túl sok ággal rendelkezett, de az egyes ágakon felhalmozódott gyertyákból is keményen szelektálni kellett. Mindennek az volt az oka, hogy a növényt azért vásároltuk meg, hogy neveljünk belőle egy maximum 20cm magas shohin bonsai fát ami egy öt pontos shohin állványon az un. top növény lehetne – azaz az első pont egy ilyen display – en.

A bonsai alakítás közben a kuromatsu elvesztette lombjának több mint kétharmadát – viszont így a sejtnyomás mintegy megkétszereződött a növényben – hiszen a gyökérzónát nem csökkentettük és az alakítás előtt Biogold kihelyezésével felerősítettük a növényt az alakításra. Az alapforma és az ágak indító “beállítása” megtörtént és a rügyképzés sebességéből kiindulva az első látványos eredményeket már 3 – 4 éven belül várhatjuk is.

Ha további bonsai témájú posztokat szeretnél olvasni katt ide:

kitsimono art studio

.

FB-FindUsonFacebook-online-512


Kitsimono in China – Shanghai & penjing

Kitsimono in China – Shanghai & penjing. Ezek a szavak már sokat sejtetnek ugyan, de nem eleget. Műhelyünkből Bálintot meghívták Kínába egy bonsai rendezvényre és természetesen ennek nem csak illő eleget tenni de miért ne indulna az ember Shanghaiba? Az egy hetes időintervallumban számos bonsai és penjing gyűjteményt végiglátogatva és a penjing konferencia és bonsai fórum megbeszéléseken kívül a kínai gasztronómia világába is belekóstolva és bonsai demókon való részvételek után a várost járva, közel kétezer felvétellel az “sd-tarisznyában” történt a visszaérkezés… A város, a botanikus kert, a közeg, az élettér, az éttermek, a meghívók vendégszeretete, a lépték, a jó értelemben vett egzotikum és minden ami az ember szeme elé tárul a bonsai szülőhazájában erős nyomot hagy a szemlélőben. Nem csak nyomot hagy, de olyan erős impulzusokkal hat a Kínába utazóra, hogy egyszerűen van/lesz miről mesélni… A következőkben afféle “introduction” jelleggel, megosztunk veletek néhány impressziót bemutató fotót, melyeket Bálint Shanghaiban és környékén készített. A kint digitálisan rögzített anyag feldolgozás alatt van, hamarosan jelentkezünk vele, addig is itt vannak ezek a felvételek… és pici türelmeteket kérjük.

 


Pinus shohin bonsai tálba ültetése

Pinus shohin bonsai tálba ültetése. Kis fákról nagy dolgokat mondani vagy írni nehéz és nem csak nehéz, de nem cél. Nincs “bonsai lesson misszió” csak némi shohin passzió és a lehető legolcsóbb megoldást alapul véve indult az ebben a posztban megjelenő Pinus nigra shohin az úton – ugyanis az eredet yamadori. Korábban itt írtunk erről a növényről és most azért vesszük elő újra, mert tálba került. Bonsai tálba. Szürke, mázatlan un. virág alakú shohin bonsai tálba. Kiryu és akadama. Ennek a két talajnak a keverékébe lett ültetve és a tápanyag utánpótlást Biogold – al és Green King – el fogjuk megoldani.

A beültetést megelőző állapot a fenti képen látható. A fenyő erőteljesen drótozott és hajlított. Japán nevelőkonténerben fejlődött egy darabig és erősen volt tápozva. A gyökérzete enyhén savanyú talajban fejlődött és napos, fényes helyen volt tartva. Mindez elérte célját és egy erős gyökérzet volt képes fejlődni és az ágakat és lombozatot ellátni. A megszedett tűlevelek következményeként több rügy fejlődött mint a korábbi években és vélhetően ezen rügyek idei teljes kitörése azt eredményezi majd, hogy következő tavasszal már egy kompaktabb lombkorona lesz látható és sanszos, hogy a drótokat is le lehet majd szedni az ágrendszerről. Biztos, hogy utána szükség lesz egy új finom drótozásra, de az már alig lesz észrevehető és mindenképpen más benyomást fog kelteni a fa mint most.

Ha további bonsai témájú posztokat szeretnél olvasni katt ide:

kitsimono art studio

.

FB-FindUsonFacebook-online-512


Habenaria radiata kusamono előkészületek tavasszal

habenaria radiata kusamono kocsag orchidea kurama pot kitsimono (11)

Habenaria radiata kusamono előkészületek tavasszal. A Habenaria radiata  (Kócsag orchidea) az egyik legkeresettebb növény ha kusamono összeültetésről van szó. A magas és vékony szár végén fehéren megülő rajzos virágzatán kívül a növényt mozgásáért is kedvelik. A minden szellőre bemozduló és lágyan lengedező orchidea a legelőkelőbb helyet foglalja el minden gyűjtő állományában. Kitűnő fotóalany és kitűnő szereplő minden kiállítási egységben és kazari térben akár főszereplőként akár un. accent plant – ként. Viszonylag rövid ideig virágzik és viszonylag érzékeny növény és a télállósága is erősen bizonytalan. Szükséges némi tapasztalat tartásához és szaporításához. A legtöbb irodalom enyhén savanyú – például tőzeges talajba ajánlja ültetni a gumókat, de kusamono növényként picit másként szükséges gondolni a “planting” fogalomra esetében. A bonsai és kusamono tálak térfogata és sekélyessége miatt más vízháztartású és állagú közeget szükséges biztosítani a növénynek és más öntözési szokások szükségesek hozzá. Sok esetben kusamono növényként egyszerűen kiryu zuna közegbe ültetik – mely minden szempontból ideális. A talajkontakt elősegítése érdekében a kiryu zuna – t érdemes lehet keverni shohin akadama – val.

habenaria radiata kusamono kocsag orchidea kurama pot kitsimono (7)

Számos esetben a Habenaria gumókat alig nyirkos sphagnum mohában tartják az ültetésig. Ennek sok oka van – többek között a közeg antiszeptikus tulajdonsága és puhaságából adódó védelme. A gumók talajba ültetésének ideális időpontja március körül van, amire azért is érdemes odafigyelni, mert addigra – ha nem figyelünk eléggé oda – könnyen megindulhatnak a hajtásban. Ilyenkor már csak a legóvatosabb kezeléssel lehet ültetni őket – kiemelten vigyázva a gyökérkezdeményekre. Először a gumókat óvatosan elválasztjuk a sphagnum mohától és kezdődhet az ültetés, amihez érdemes csipeszt használni.

habenaria radiata kusamono kocsag orchidea kurama pot kitsimono (14)

Akármilyen megdöbbentő is lehet, de a Habenaria orchideafélékhez – különösen a radiata esetében – nem mindegy milyen tálat választunk. Nem való minden típusú és formájú tál a növény külön kategóriát alkot. Jelen esetben mi egy gyakran használt kusamono tál típussal dolgoztunk, egy félig – meddig kaszkád jellegű kurama edénnyel, melynek felületén matt lüszter van, ami emiatt megőrizte mázatlan hatását. A berögzített háló a vízáteresztő nyílásra felkerült és az ültető közeg adagolása előtt előkészítettük a növényeket. Fontos, hogy páratlan darabszámot ültessünk és az ültetés mikéntjével kapcsolatosan gondoljunk arra is, mekkora lesz a növény virágzáskor.

habenaria radiata kusamono kocsag orchidea kurama pot kitsimono (12)

A finoman szétválasztott növénykezdeményeknek megágyazunk egy drén réteggel, majd óvatosan belehelyezzük a kis Habenáriákat.

habenaria radiata kusamono kocsag orchidea kurama pot kitsimono (3)

habenaria radiata kusamono kocsag orchidea kurama pot kitsimono (2)

Az ültetőközeg ahogyan említettük kiryu zuna – amit egyes helyeken savanyú murvának is neveznek. Pici a vízmegtartó képessége, de pont jó a kémhatása és valamiért előszeretettel fejlődik benne minden növény hajszálgyökere és kitűnően alkalmas a talaj kontakttal bomló tápanyagok használatához (Biogold, Aburakazu, Green king, Tamahi, stb…).

habenaria radiata kusamono kocsag orchidea kurama pot kitsimono (6)

A beültetést követően a talajfelszínt érdemes shohin akadama – val borítani a későbbi moházás talajkontaktjának lehetősége érdekében. A hajtáskezdemények pár nap alatt “irányba állnak” és a növény további tartásán múlik, elérjük – e a virágzást…

Ha további kusamono posztokat szeretnél olvasni katt ide:

kitsimono art studio

.

FB-FindUsonFacebook-online-512

 

 


Tavasz és bonsai vadkacsákkal

shohin chaenomeles pre bonsai praktik kitsimono (3)

Tavasz és bonsai vadkacsákkal. Éppen a bonsai teleltetőt szedtük szét és rámoltuk a helyére a növényeket és párhuzamosan megtisztítottuk a teleltető helyét a teleltető közegtől, mikor vadkacsák hangjára lettünk figyelmesek. Minden évben több alkalommal láthatóak felénk a vonuló vadkacsák és tavaszi érkezésük mindig optimizmusra ad okot – ha a tavasz várásra gondolunk. A teleltető szétszedését ilyenkor még korainak tartottuk volna és normális esetben nem is foglalkoznánk a gondolattal. Jöhet még hideg és közel sem biztos, hogy a tavasz végleg elérkezett. Idén azonban mégis korán belevágtunk, mert a növények kiszáradásától tartottunk. Azt figyeltük meg ugyanis, hogy a növények már kezdik hozni a virág és levélrügyeket és némelyik picit már meg is indult. Ez önmagában nem volna gond, de a teleltető közeg alatt a bonsai fák földlabdái még teljesen át vannak fagyva. Igen, a talaj még hideg és ilyenkor derül ki, hogy a teleltető közegnek mégis van védelme. Ennek viszont ilyenkor van hátránya, az átfagyott földlabda nem engedi a gyökértevékenységet optimálisan a hajtásokkal “szinkronban” működni és nem enged a gyökérnek vizet felvenni, így az induló hajtások és virágok képesek kiszívni a növényből a nedvességet és akár kritikus állapotba juttathatják ezzel a bonsaiok önmagukat. Ezt elkerülendő minden kikerült a bonsai teleltetőből és gyakorlatilag megkezdődött a bonsai öntözés időszaka. Jöhetnek az átültetések, a gyökérmetszések, a bonsai drótozások és minden tavaszi munka… A Nap ragyogóan süt és reméljük, a tél már nem jön vissza…

20170223_162753


Shikishi aranyozott háttérrel keretben

kitsimono art grafika rajz japán bonsai festmény (1)

Shikishi aranyozott háttérrel keretben. A bonsai kultúra megannyi vizuális ingere erősen hat a műfaj kedvelőire és felfedezőire. Legyen az kakejiku – vagy abban rögzített shikishi vagy tanzaku, kakemono illesztékbe foglalt shikishi, vagy tenpai, szimpla tusfestmény vagy bjobu, ikebana mint hangsúlyozó elem vagy folytathatnánk a sort hosszasan… Az enteriőr azonban sok esetben más kulturális artikulációban képes fogadni a mindennapok részévé avanzsált japán művészeti elemeket. Így kerül a shikishi keretbe, hogy kiakasztható művészetként képes lehessen reprezentálni az otthon hangulatában a kedvelt és szeretett ‘art – moods objekteket…

kitsimono art grafika rajz japán bonsai festmény (4)

Kézenfekvő, hogy egy a bonsai kultúrát kedvelő vagy gyakorló polgár érdeklődésének témájába vágó tematikájú kortárs művészeti alkotásokkal vegye körbe magát – ha van a művészetekre igénye. A bonsai mint kertkultúra és szépmesterség megannyi motívuma és pillanata vagy impressziót provokáló mesterségbeli fogása alkalmas arra, hogy témaként tekintsen rá egy grafikus, egy festő vagy szobrász. Ezen a ponton nincsen jelentősége annak, hogy a művészetté váló alkotás milyen mértékig modern, posztmodern vagy historizált design kísérlet vagy éppen intellektuális “arts flare hakni”. A fontos az, hogy képesek vagyunk – e üzenetet, hangulatot közvetítő leképző művészettel visszaadni az enteriőrben megforduló embereknek a bonsai kultúra számunkra és mások számára dekódolható jegyeit – természetesen un. magasművészeti nyelven. Hogy ne kelljen egyfajta pre – raffaelita művészeti küszöbben megbotlania a dolognak mindenképpen szükséges lehet a kor nyelvén beszéltetni az alkotó művészt és elfogadni, hogy a tradicionális kultúrák kifejezhetőek a mai korban is a mai művészet “szókincsével”…

kitsimono art grafika rajz japán bonsai festmény (3)

Legújabb bonsai művészet témájú grafikáink hamarosan elérhetőek lesznek a “KITSIMONO GOODS” oldalon!


Chojubai shohin bonsai és piros virág

chojubai chaenomeles japonica shohin bonsai (6)

Chojubai shohin bonsai és piros virág egy zöld repesztett mázas shohin bonsai tálban. Jingasa széles peremmel. Mindez modern shohin bonsai fákra jellemző talajfelszínnel és némi mohával meg persze alá való tatamival. Valahonnan innen indulunk esztétikailag és erősen gondolunk arra a 3 – 4 évre amire még szüksége van a fának/cserjének arra, hogy megmutassa igazi arcát. Bonsai asztal híján és kiegészítő szerep vagy bonsai accessories hiányában maradunk a shohinnál és egyszerűen arra gondolunk, azért posztolunk, mert ez a chojubai éppen virágzik. Ez az ok elegendő arra, hogy fotózzuk a növényt és megmutassuk milyen kellemes impresszió a tatamin a virágzó Chaenomeles japonica latin névvel bíró bonsai. A shohin méretkategóriákon belül komono méretben megjelenő lombhullató szerepköréről korábban már írtunk – mégis újra elővesszük és megmutatjuk pár felvétellel milyen, mikor virágokat bont a tavasz előtt.

chojubai chaenomeles japonica shohin bonsai (7)

A Chaenomeles japonica növényről köztudott Japánban, hogy az elsők közt van a cserjék között, mely virágzik még a tavasz tényleges eljövetele előtt. Bármily meglepő, de ez a növény egy éven belül akár három alkalommal is képes virágozni. Tavasszal, nyár közepén és ősszel. Ennek köszönhetően időnként látni akár olyan shohin bonsai – t is, melyen egyszerre van jelen a termés és a virág.

chojubai chaenomeles japonica shohin bonsai (8)

Jelenleg ez az eset nem áll fenn, viszont a megpattant rügyek és a piros virágok már készen állnak a tavaszra…

chojubai chaenomeles japonica shohin bonsai (5)

chojubai chaenomeles japonica shohin bonsai (4)

chojubai chaenomeles japonica shohin bonsai (2)

chojubai chaenomeles japonica shohin bonsai (1)