Yaki sake magyarosan – grillezett lazac szőlőlevélen. Kurama tálban tálalt faszénen grillezett lazac krumplipürével és grillezett paprikával, pécsi cirfandlival. A kedvelt japán ételek közé tartozó yaki sake – grillezett lazac – olyan gasztronómiai lehetőség melyet számtalan módon lehet tovább gondolni. Annak akinek kedves a magyar konyha illetve a magyar paraszti vagy főúri gasztronómia érdemes a japán yaki sake lehetőségeket körbe járni például a balatoni és tiszai halételek szemszögéből nézve. A grillezett lazachoz sok minden társítható és nem szükséges feltétlenül sok köret, nem szükséges sok kiegészítő. Az alábbiakban egy kellemes, könnyed de laktató étellel szeretnénk hódolni a pécsi cirfandlinak, mely nem csak unikális baranyai fehérbor, de kifejezetten találó egy enyhén száraz halételhez.
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók négy személyre:
75 dkg vadlazac szelet
szőlőlevél
rozmaring
krumplipüré
fűszervaj (vaj, bors, petrezselyem, menta, kakukkfű, kurkuma, bazsalikom, tárkony)
citromkarikák
zöldpaprika
Az előkészített és megmosott lazac szeleteket bekenjük fűszervajjal. A halszeletek első oldalát 4-5 percig grillezzük, majd a másik oldalát 3 percig. A zöldpaprikát a halszeletek második oldalával együtt grillezzük, majd csíkokra vágjuk. Szőlőlevélre kihelyezve a frissen grillezett lazac szeleteket, krumplipürével, rozmaringgal tálaljuk. Az étkezést megelőzően ízlés szerint citromozzuk a lazacot. Fogyasztáshoz ajánlott fehérbor: pécsi cirfandli.