IMG_3698

Shōga to niwatori – csirkehús és gyömbér. A gyömbérrel készült csirkehús végtelen lehetőségei arra késztetik az étel készítőjét, hogy próbáljon minél inkább oly módon tenni ami nem csak a saját ízlése vagy kíváncsisága irányában kedvez a végeredménynek, de esztétikusan tálalható is. A gyömbér és a szárnyas hús párosítása a japán konyha kedvelőinek egyértelmű “hozzáadni valók” repertoárját jelöli ki – amik közt megtalálható számos fűszer, szósz, magok és köretek, etc… Szezámmag, méz, szójaszósz, snidling, bors. Ezek párosítása adja magát, ha a csirke és a gyömbér adott. A húst szójaszósz, méz, reszelt gyömbér és sake keverékéből készült pácban érdemes előkészíteni. Aki nem kedveli a sake – t vagy picit “magyarosabb” ízvilágot keres – helyettesítheti a sake – t valamilyen könnyű borral; kevés száraz chardonnay – vel mi is így készítettük elő a csirkehúst. A pácolást követően megpirított húst visszaforgatva a páclébe egy egyszerű és rövid ideig tartó főzéssel készítjük elő. A főzés maximum 10 percig tart vagy amíg el nem fő a hús leve. Jázmin rizst borssal ízesítve tálalunk mellé és a végén apróra vágott friss snidlinget és szezámmagot szórunk az étel tetejére. A kész étel tetejére kevés savanyított gyömbért ajánlunk. Az adagokkal érdemes vigyázni, kevés is laktató és természetesen igen ízletes.

IMG_3706
IMG_3703
IMG_3695

Bátran díszíthetjük az ételt pl. levendula virággal vagy rozmaringgal. Aperitifnek javasolt sake – t vagy ágyaspálinkát kínálni. Az étel ízvilága kényelmesen ismerős a magyar konyha kedvelőinek és a japán konyha kedvelőinek egyaránt. Gyorsan és könnyen elkészíthető, nem szükséges nagy adagokban gondolkodni és a hozzávalók bárhol beszerezhetőek.

IMG_3699

IMG_3709

Kommentek

comments