Tea & tea art

Az ázsiai teákat és az ázsiai tea művészetet egy kétpólusú művészetnek tartjuk – ha a modern tea megközelítésből szemléljük. Az egyik pólus a gasztronómia művészetének pólusa, a másik pedig a művészetekkel – mint kerámia dizájn, festészet és tusfestészet, kertművészet ( ikebana, bonsai, chabana, kusamono ) területeivel kialakult kapcsolata. A tradicionális és a modern tea világának egyaránt van (fraktál szerűen) egy másik kétpólusú állapota, ami az ázsiai és az európai kultúra különböző mértékű egymásra való hatását jelenti. Ez a különös fúzió természetesen több területen is jelen van – úgy a bonsai kultúrában mint a festészetben és a tea kerámiákban, a dizájnban egyaránt.

Teázni és teát készíteni lehet két külön dolog is és lehet egyetlen egybeolvadó folyamat. Ez utóbbival máris közel kerülünk a szertartásossághoz és haladunk valami felé ami hasonlít a japán vagy a kínai teaszertartásokhoz. Japán teái és Kína teái ugyanúgy rengeteg lehetőséget kínálnak a tea és a hozzá tartozó művészetek valós műélvezetéhez, de nincs ez másként Tajvan és Thaiföld teáival sem. Gongfu vagy modern teázás, japán teaceremónia vagy urbánus tea underground? Ki-ki maga dönti el melyik vonal vagy melyik út szimpatikus neki. Egyetlen dolog biztos. Akárhogy is nézzük, ezekhez a lehetőségekhez jó minőségű teák kellenek és minél magasabb művészeti értékekkel bíró tea kerámiák. Kell a kulturális tárgyi világ – akár modernül akár tradicionálisan.

A teák világa nem csak a matcha – t jelenti

A matcha egy speciális tea karriert futott és fut be a mai napig. Ha azt mondjuk japán tea, mindenki a matcára gondol. Pedig van ott más is. Ha teszem azt egy shizuokai japán sencha teát említünk, kiderül, hogy egy nagyon tág és nagyon gazdag világra nyitunk ajtót. De ne rohanjunk ennyire előre. Nézzük a matcha “dolgokat”. Van köztük olcsóbb és drágább. A két szélső érték között pedig hatalmas különbségek minőség és minőség között. A műfaj rajongói aszerint válogatnak, hogy honnan származik, ki a gyártó és mennyire élénk zöld a Camellia por. Mert Camellia az alapanyag, mely leveleiből eltávolítják az erezetet és a többi szövet finom őrleménye a matcha. Ez a “konyhai” meghatározás máris elvezet a matcha és matcha közti különbségekhez. Van az a szint, amikor egyszerű zöld tea por őrleményét kapjuk matchaként és van (sok átmeneten keresztül haladva) amikor valódi a matcha és még ezen felül a termesztés is korrekt módon, az ültetvény kellő árnyékolásával (stb) adja az alapanyagot. Sőt. Van amikor ez még BIO is. A matcha európai szubkultúrájában megvetően tekintenek néha az olcsóbbakra, melyek rendre az alacsonyabb minőségű főző matchák közé tartoznak (ezek fakóbb színűek), de annyin azért érdemes elgondolkodni, hogy az ezekből készült matchás fagylaltok, cappuccinók, piskóták és sütemények… hogyan készülnének nélkülük? Aki ismerkedik a matchával, annak pont inkább ezeket az olcsóbb matchákat érdemes választani. Könnyebb a tapasztalat szerzés és ez vezet el ahhoz, hogy később különbséget tudjon valaki tenni két matcha között. Arról nem is beszélve, hogy a kínai matcha teák közt egyre feljebb törő minőségi matchák, melyek kínai termesztéssel, de japán eljárással készülnek méltán harapnak ki maguknak egyre nagyobb szeletet a “green tea” piacból…

Most ugorjunk vissza picit és nézzük milyen teákról beszélhetünk a japán teák esetében, ha a matchát átlépjük. Mit találunk még? Pár erős példát engedjetek meg felsorolásban (a teljesség igénye nélkül):

  • bancha
  • genmaicha
  • kamairicha
  • gyokuro
  • hojicha
  • kabusecha
  • sencha

A japán teák világa (is) mérhetetlenül gazdag. Számos Japán és nem Japán vlogger és blogger meg influencer tol olyan japán tea profilokat és feedeket, hogy mindent eldobsz, ha meglátod és csak ritkán kerül náluk előtérbe a matcha, mert ezek a japán teák olyan világot teremtenek amiből nem csak azért nincs kiút, mert nem akarjuk elhagyni ezt a nakongszipánt… Csak dobj 3-5g shizuokai senchát egy gaiwanba vagy egy teáskannába és kezd próbálgatni a víz hőmérsékletét és az áztatási időket és próbáld megtalálni az ízlésednek megfelelő kombinációt. Mire kijön mit kedvelsz, addigra megtanulod a senchát (már csak egy kínai sencha kavarhat meg átmenetileg) és ott tartasz, hogy egyre tökéletesebb zöld teákat tudsz készíteni. Sose hagyd, hogy elmondják milyen a tökéletes sencha, mert az nem biztos, hogy a te ízlésed.

Vigyázz a tatamin!

A tatami egy olyan terep, amin eleinte inkább a vendég szerepet kell megtanulni. Aztán jöhet a többi. Mindig légy kritikus, de ami a tatamin történik, az a te titkod, arról nem illik beszélni. Ha a chabanában hibát látsz, ne említsd meg. Ha a chabana kompozícióban mérgező növény szerepel, vagy vágott virág, nem illik megemlíteni, de megdicsérni illik (lehetőleg a teázás után). Ügyelj arra, hogy ha a teát úgy kínálják, hogy a chawan szebbik felét, látványosabb oldalát fordítják feléd (megtisztelve téged mint vendéget), vedd észre ezt és finoman forgatva az edényt, csodáld meg a teakerámiát és vagy dicsérd meg vagy méltasd pár szóval (sose told túl )…

 

HOPP EGY PU-ERH!

Hirtelen Japánból Kínába érkezünk (html-ben legalábbis) és itt azonnal landolunk Yunnanban a 3 – 5 – 7 tein arzenáljának központjában.

“A még gőzölt teát vászonzsákokba helyezik és  úgy préselik fém vagy – régiesebben – kőből faragott formákba. A préselt teákat aztán úgy csomagolják papírba, mintha posztmodern origami hajtogatást néznénk hyperlapse – ben.

Olyan ez, mint mikor időkapszulákat készítenek. Nem lehet tudni mikor találja meg az utókor, nem lehet tudni, mikor kezdik meg a teát…”

 

A Pu-erh teák köztudottan – illetve a leggyakrabban –  357g súlyúra vannak préselve és ez alól viszonylag ritkák a súlyban eltérő kivételek. De miért is? A Pu’er teának sok formája van, de a leggyakoribb és legklasszikusabb a kör vagy korong alakú préselt un. lepény vagy “tea cake”. A Puer tea virágkora hozzávetőlegesen kétszáz esztendővel ezelőtt volt a Qing-dinasztia (kr.u.: 1616 – 1911) királyi családjában. 1729-ben, a Qing-kormány hivatalosan is megalapította a Pu’er prefektúrát és egy teagyárat hozott létre – megalapozva a puerek jövőjét. A Puer tea 1732 – től szerzi meg mai hírnevét, amikor is már hivatalosan is ismertté válik “a császár tiszteletére” névvel (ez a hírnév azóta is töretlenül tartja magát). Az időtájt a kereskedelemben a teák  méretei és súlyai gyakran vita tárgyát képezték. Emellett az adózás egyszerűsítése érdekében egy szabványosítási folyamat részeként rögzítették a puerek súlyát. 2,5 kg Puer tea 7 lepényből állt össze amit egy egységbe csomagoltak. Egy másik megközelítés, illetve értelmezés szerint a 3 – 5 – 7 egy yang szám, a yang pedig a Napot és a Tűzet szimbolizálja és ráadásul szerencsés szám… Amit akkor még nem tudtak, hogy az idő műlása mit fog eredményezni a XXI. századra. Kiemelkedő reputáció, szabályos tea underground világ, árverések, gyűjtők nem publikus öreg pu erh kóstoló szeánszai magán penjing kertekben, modern tea performance – ok, gongfu hagyományőrzők bemutatói, végtelen youtube találatok, óriási export (az EU-s védővámok ellenére), pu-erh ínyencek közösségei és a régi tea korongok maximális megbecsültsége. Röviden így lehetne összefoglalni azt, amit a Quing dinasztia örökül hagyott a mai kor vörös tea rajongóinak. Nem is bánjuk, sőt!

 

 

Latest Posts


Ha nyár akkor oolong és ha oolong tea akkor tessék válogatni! Annyi féle és annyira jó oolong tea létezik, hogy nem lehet beérni egy – két félével. Ahogyan a pu erh teáknak is megvannak a gyűjtői úgy az oolongoknak is és Tajvantól Kínáig nagy teautakat lehet megtenni ezen a területen is egy gaiwan segítségével… persze, teáskannával is ez nem kérdés de döntsetek ti – mindenki használjon kedvére való teakészítő eszközt. ; )

Miért mondtam azt, hogy ha nyár akkor oolong? Lássuk:

Nyári teák azoknak akik csak jó dolgokat tudnak elviselni

Minden évszaknak megvannak a kedvelt teái. Egyedül a nyár az az időszak amikor egyszerre szűkül és egyszerre tágul a lehetőségek skálája, ha teákról van szó. A nyári melegekben mindig az oolong lesz az aranyközépút és a legjobb választás egyszerre. Csak egyetlen “bibi” van. Ki az, aki nyári melegekben a forró levegőben meleg italra vágyik? Csakis a rutinos teázók! Akik szeretik (és ismerik) az ázsiai teákat azok tudják jól, hogy a legjobb “hőérzet optimalizáló” a kánikulában egy meleg tea mert lehet, hogy először egy meleg folyadékkal való találkozás az élmény de pár percen belül a legjobb hűsítés eredményét élvezhetjük felesleges izzadás nélkül és egy nagy fokkal magasabbra helyezett komfortérzettel tehetjük tovább a tea után a dolgunk vagy éppen lazulhatunk tovább a nyári semmit tevésben. Ha mindez túl “elvont” a hideg üdítők után érzett vágy közepette akkor meg az oolong szintén jó választás egy kitűnő jeges tea elkészítéséhez. Nem pörget túl, nem álmosít és nem is fokozza a szomjat – feltéve, hogy a cukrot kihagytuk a képletből. Mert ki kell hagyjuk. Megöli a tea ízét, fokozza a szomjat és csökkenti a hűsítő érzést. Hogyan lesz az oolong teákból ice tea?

Egyszerűen. Ugyanúgy elkészítjük a teát mint egyébként csak a végén lehűtjük. Ennyi. Aki gondolja, egy icipicit túláztathatja és a leöntést követően helyezhet a teába jégkockákat – fokozva az élményt. Ettől jobb hűsítőt lehet vágyni de a hűsítő ital gyakorlati hasznát és valós közérzet javítását tekintve a zöld teák, az oolong teák és a fehér teák meg a zöld pu erhek viszik a pálmát!

Ehhez a jeges oolong tea fogyasztáshoz tudunk ajánlani egy kitűnő válogatást ami ráadásul igen jó minőségű – a kézműves oolong teák legikonikusabb teáiból tartalmaz 50 – 50 – 50 g mennyiséget. A válogatás két kínai és egy tajvani oolong teát tartalmaz, mert a kínai oolongok a megkerülhetetlenek de Tajvant kihagyni egy ilyen válogatásból nem is illik és nem is lehet!

A válogatásról bővebben ITT olvashatsz vagy a képre kattintva érheted el!

Tea, március és ikebana a Kitsimono webshopból – azaz márciusi híreink. Ahogyan webáruházunkban is említettük már el akar jönni a tavasz. Szerintem hagyjuk. Hagyjuk, hogy itt legyen és megérkezzen közénk! Lassan nyílnak a Hóvirágok után a Krókuszok és még a Nárciszok és a Tulipánok előtt a Mandula fák – mi meg a mandula virágok mellé ilyenkor zöld Pu – erh teát teszünk.

Nem is lehetne ez másként a “hungaro – shakura” életérzés szerint és ahelyett, hogy ez kiábrándító lenne inkább végtelenül reményteli. Reményteli, mert nálunk így jön el a tavasz és azt követően a nyár. Az időjárástól megbolondított vadkacsák már úton vannak visszafelé és vannak akik közülük már meg is érkeztek. Bárhogyan is bolonduljon meg ez a világ és álljanak feje tetejére a dolgok mi itt vagyunk és ebben a világban élünk mert a párhuzamos dimenziók világa inkább habos mese és a titkos dobozokból előhúzott tea meg a jelen és ezzel együtt a valóság. Ne is várjunk. Teázzunk vagy ikebanázzunk – de a legjobb, ha ezeket egyszerre cselekedjük.

Nem írunk most olyan klasszikus blog posztot amiből még az elején kidobunk téged egy linkkel a webáruházunk valamely aloldalára (ez ráér a végén is). Viszont kicsit vitatkoznánk is magunkkal, mert az a link ahová át szeretnénk dobni téged a végén az mond valamit amit úgy is gondolunk de annak ellenére, hogy utal rá az a kontent nem nyitja meg a témát mert kicsit un. crossower a tavasz szemüvegén keresztül nézve. De ilyenek ezek az oolong teák. Verik a kultúra magas lécének teteje felett de mégis mindenhonnan száműzik őket – amíg el nem ismerjük, hogy wulong nem oolong… Erre hagyok időt és elnézést is kérek tőletek de néha muszáj picit kimondani azt amit a gaiwan nyaló sznobok bevízkövesítettek a lemonos pu – erh… na jó hagyjuk…

Szeretnénk megemlíteni egy olyan wulongot, ami nem csak személyes kedvencünk a Kitsimono műhelyben de talán az egyik legélvezetesebb tea is a könnyen elkészíthetők közül. Közérzetbarát és ha kell semmi, ha kell a másnaposság térdre kényszerítője de egyszerű élvezeti cikk vagy éppen hűsítő ice tea vagy sok minden más is lehet. Nem szoktak róla túl sokat beszélni teás körökben mert vagy nem ismerik vagy nem elég divatos vagy nincs benne elég üzleti érdek ahhoz, hogy körbefényezzék a trend magazinok online promo-költői. Ez a tea nem más mint a Pouchong.

Tudtad?

A kínai és tajvani (tajpeji) eredetű zöld teák és oolong teák között emlegetett pouchong tea ötvözi a két világ ízeit. A baozhong néven is ismert, sodrott levelű és enyhén illatos tea gazdag és lágy íze és antioxidáns hatása miatt egyaránt kedvelt. Illata miatt “flower tea” néven is ismert. Termőhelyén tavasszal, márciusban szedik. Ez a tea fajta Taiwanon a tíz legnépszerűbb tea között van számon tartva.

Ha szeretnél egy ilyen teát valamiben jól elkészíteni akkor a legegyszerűbb megoldás egy tradicionális kínai teáskanna használatát megfontolni. Egyszerűen erre van kitalálva. Erről is szól legfrissebb hírünk a Kitsimono webáruházunkban mert újra elérhető az egyik leginkább evidens választás ehhez.

 

Tekintsd meg webáruházunk aktuális híreit – kattints a képre!

Recent Projects