japan etelek japan keramiakhoz kitsimono gasztronomia gasztro blog (5)

A hal, a rizs, a gyömbér kéz a kézben járnak a legtöbb sushi bárban és sushi étteremben. Sőt a japán streetfood műfajában is ott van a dizájnos kartondobozokban a pálcika és a frappáns csomagolások igen, ott rejtik a sushival a halat, a rizst és a gyömbért. Ezekkel az ízekkel könnyű jóban lenni és nem csak végtelenül lehet variálni velük, de a legegészségesebb gasztronómiai élvezetek közé tartoznak. Minden tálalási formának meg van a maga hangulata. Ki – ki a nagyvárosi hangulatban streetfood – ként szereti fogyasztani társaságban, ki – ki elegáns japán éttermekben, vagy running sushi bárban, van aki meg inkább otthon a maga konyhájában bont egy üveg pezsgőt a “sushi tekercseléshez”.

japan etelek japan keramiakhoz kitsimono gasztronomia gasztro blog (4)

Az alapanyagokat tekintve érdemes a sushi ételekhez ajánlott rizsféléket keresni és természetesen az ellenállhatatlan lazacból válogathatunk kedvünkre a nyers, a füstölt, az olajos változatok közül. Érdemes picit többet venni a szükségesnél, mert sushi készítés közben könnyen fogyatkozik kóstolgatással. Nori. A nori az az alga lap, amibe tekercselünk, amivel átkötünk és szerencsénkre ma már igen könnyen elérhető dolog, pár száz forintért szinte bárhol utánunk vágják.

A gyömbér a sushi salátája

A gyömbér sok féle módon kínált étel. Gyakran tálalják a rizsecetben tárolt változatot, mely sushi mellé az egyik legjobb választás. Van aki magában is fogyasztja, van aki csak mértékkel, van aki egy – két csepp lime levével ízesíti.

A készítést követő tálalás hozzá tartozik az ételhez. Ha van rá módunk lehetőleg japán, vagy japán kerámia kultúrából inspirálódó edényeket, tálakat használjunk. Ezt nem lehet megbánni. A gasztronómia élvezete így lesz kerek.

japan etelek japan keramiakhoz kitsimono gasztronomia gasztro blog (8)

japan etelek japan keramiakhoz kitsimono gasztronomia gasztro blog (2)

japan etelek japan keramiakhoz kitsimono gasztronomia gasztro blog (7)

japan etelek japan keramiakhoz kitsimono gasztronomia gasztro blog (6)

japan etelek japan keramiakhoz kitsimono gasztronomia gasztro blog (3)

Kommentek

comments