A hal, a rizs, a gyömbér kéz a kézben járnak a legtöbb sushi bárban és sushi étteremben. Sőt a japán streetfood műfajában is ott van a dizájnos kartondobozokban a pálcika és a frappáns csomagolások igen, ott rejtik a sushival a halat, a rizst és a gyömbért. Ezekkel az ízekkel könnyű jóban lenni és nem csak végtelenül lehet variálni velük, de a legegészségesebb gasztronómiai élvezetek közé tartoznak. Minden tálalási formának meg van a maga hangulata. Ki – ki a nagyvárosi hangulatban streetfood – ként szereti fogyasztani társaságban, ki – ki elegáns japán éttermekben, vagy running sushi bárban, van aki meg inkább otthon a maga konyhájában bont egy üveg pezsgőt a “sushi tekercseléshez”.
Az alapanyagokat tekintve érdemes a sushi ételekhez ajánlott rizsféléket keresni és természetesen az ellenállhatatlan lazacból válogathatunk kedvünkre a nyers, a füstölt, az olajos változatok közül. Érdemes picit többet venni a szükségesnél, mert sushi készítés közben könnyen fogyatkozik kóstolgatással. Nori. A nori az az alga lap, amibe tekercselünk, amivel átkötünk és szerencsénkre ma már igen könnyen elérhető dolog, pár száz forintért szinte bárhol utánunk vágják.
A gyömbér a sushi salátája
A gyömbér sok féle módon kínált étel. Gyakran tálalják a rizsecetben tárolt változatot, mely sushi mellé az egyik legjobb választás. Van aki magában is fogyasztja, van aki csak mértékkel, van aki egy – két csepp lime levével ízesíti.
A készítést követő tálalás hozzá tartozik az ételhez. Ha van rá módunk lehetőleg japán, vagy japán kerámia kultúrából inspirálódó edényeket, tálakat használjunk. Ezt nem lehet megbánni. A gasztronómia élvezete így lesz kerek.