budapest mainstream bonsai kitsimono shohinmaffia

SHOHINMAFFIA IS COMING SOON

Recent ProjectsLatest Posts


 

Őrület és popcorn tea – legyező horgászat és Japán Genmaicha keríti most hatalmába ezt a posztot és amiről pontosan írunk most  nektek az igazából két külön tea világ a kínai és a japán. Hogy jön mindez össze? Mindjárt tisztázzuk, mint ahogyan azt is mi köze a legyező horgászatnak a teához és hogyan keveredik ide a Genmaicha japán zöld tea…

Kína és Japán teái a mai Európában

Ez egy jó nagy disszertációvá is válhatna, ha részletekbe menően kibontanánk. De aki ismer minket, sejtheti, hogy nem erről lesz szó. Nem erről, hanem a komfortzóna szemszögéből nézve, csak pár használhatóan leíró gondolatról, ami elterel minket az útvesztőben mint kajakost a sziklák között az evező. Nem is jó, ha egy csésze tea köré monolitokba vésett hamurapis törvényeket vésünk és azt hagyjuk a fejünk fölé magasodni. Inkább üljünk le egy ezeknél jóval kisebb köre a teával – képletesen is és akár ténylegesen is.

Látható, hogy a tradicionális teázási formák iránt érdeklődő emberek mellett mindig is voltak és lesznek olyanok akiknek ez az egész ázsiai flow egy kényelmes passzió és a tea ami ezzel jön többnyire az életükbe részben szintén passzió részben pedig helyén kezelt modern teázás – még akkor is, ha ezt ők nem is tudják. Tajvanon és Kínában a fiatalabb generációk és az üzleti életben teázók éppúgy lazán és természetesen teáznak mint aki egyszerűen csak készít magának egy oolongot. Legalábbis mi ezt tapasztaltuk kint és megvalljuk nem is kerestük a teázás más formáit kint, mert egyszerűen olyan élmény volt egy tajvani teaföld tulajdonosával teázni, hogy nem akartuk magunkat azzal égetni, hogy a tradíciókról faggatjuk mikor így is teljes mértékig a mai teázást adta nekünk ajándékul saját teázójában és akkor is tanított, ha nem kértük. Ilyen módon oolong teát fogyasztani nagyszerű dolog és felveti azt a kérdést is, nem lehet, hogy ha mindig csak hátra fele nézünk az időben, akkor a mai teamesterek korszerű tudását és máig érlelt tapasztalatait nem vesszük észre? Érdekes, hogy akik itthon teáznak passzióból minden különösebb rákészülés nélkül is úgy járnak, hogy némi rutint követően ugyanazt teszik mint a menő módon teázó urbánus ázsiaiak: Teáznak. És teázni teázhat bárki. Bárki odateheti a vizet, miközben kinyitja a zöld teás tasakját. Bárki beleszagolhat a szálas teába és élvezheti az illatát, bárki segítheti az egészségét egy kis komfortzónás és énidős rutinnal és ha bárki akkor bizony a legyezőhorgászok is. Tudtad, hogy ők szoktak is?

Genmaicha – Japán zöld tea pörkölt rizsszemekkel “popcorn tea”

A legyezőhorgász teázós és kávézós edényeket ugyan kevesen ismerik, de ettől még saját és sajátos folklórjuk van. Kuksa, illetve guksi neveken ismertek és kapaszkodjatok meg, van hazai analógiájuk ami nem más mint a csanak. A legyezéssel bíbelődő emberek szeretik a természet közeli dolgokat és ha nem kávéznak akkor teáznak a vízparton pihenésként. Ezért a legtöbbjük igen kiválóan érti a fekete vagy vörös teák világát és persze ízlésüktől függően a többi tea elkészítését is. Ez annyira így van, hogy egyszer kaptunk egy olyan e-mailt, hogy ha tudnánk teljesíteni, olyan Genmaicha teát szerezzünk be, amiben kiemelten sok a kipattogott barna rizs aránya. Azért, mert a kipattogott rizsszemeket szeretné az illető kiválogatni és horogra fűzni és azzal legyezni Vörösszárnyú keszegre a többiből meg teázni a parton. Hagyok időt… most akkor mondd, hogy a teázás egysíkú dolog és unalmas… Neki és nekünk biztos nem, de aki valamilyen más délibábot kerget vele annak könnyen lehet, hogy azzá válik. Szerintem most már értitek, hogyan keveredik ide a Genmaicha a legyező horgászathoz és sejthetitek, hogy nem ez az egyetlen párhuzam.

Népi iparművészeti mestermű – kézzel faragott csanak – magyarországi mester munkája

 

Tavasz

A tavasz lassan eljön és magával hoz sok mindent amit télen alig győzünk kivárni. Rügyek, zöldellő növények, nyíló virágok és napsütés meg amit nélkülözünk télen. Friss zöldségek és lazább öltözet, hosszabb nappalok és új teák. Igen, az előző párhuzamhoz próbálom visszakanyarítani a témát, mert van ott még… Tavasszal a tea földeken megkezdődik a nyüzsgés, a puttonyokkal való hegymászás. A szalmakalapok körkörösen vándorolva árnyékolják a tea ültetvény sorait és szedik az első fehér teáknak való rügyeket, majd nem sokkal később a sárga teáknak való hajtásokat és a sheng pu erh teáknak való részeket és így tovább. A tea szárítás időszaka megkezdődik és van ahol már március végén gőzölik az oolongokat és a zöld pu erh korongokat. Micsoda izgalom… az év első tea szüretei zajlanak alig egy hónap múlva és a szorgos teakészítők ideje megint eljön és a kézműves teák mire elérik a teakereskedők polcait kezdődik a következő szüret – ilyenkor kerülnek sorra a 3-7 éves ültetvények cserjéi és tolja mindenki javában az instára a virágokkal és ikebanákkal meg chabanákkal együtt fotózott teáscsészéit és chawan költeményeit. Olyan ez mint a tiszavirágzás. Rövid ideig tart, de milyen gyönyörű… Képzeld el, milyen lehet a legyezőknek ez az időszak. Egy tavaszi reggel felkel, ott a telefonon az sms, hogy a futár ma hozza a frissen rendelt fehér teát és a kivett szabadsága elkezdődött. Már régen össze van pakolva, mert este indul a Tiszára. Megy a barátaival legyezni és teszi mindezt a tiszavirágzás közben. Kérész felhőben jönnek a Balinok, a domolykók, a Gardák és a nap végén a friss tavaszi fehér tea a legjobb pihenő a békésen hömpölygő tavaszi Tisza partján.

Az ilyen élvezeteket kereső embereknek készült tea válogatás egyébként teljes mértékig a kínai teák underground irányzatait erősíti és bármily meglepő, a teázók a legyező horgászok teáit is kedvelik és a legyező horgászok a teázók… Nem. Ezt a mondatot nem lehet jól befejezni, de az biztos, hogy a popcorn tea a Genmaicha és az meg jó a halételek mellé is.

A mayfly nevű kérészt utánzó műlégy egyébként úgy is keveredik ide, hogy ha valaki rendel ebből a teából a Kitsimono webshopban akkor elég, ha a megrendelésnél a megjegyzés rovatba oda írja, hogy “legyezek” vagy “legyező horgász vagyok” és a megrendelésbe ajándékba oda teszünk a megrendelt termékek mellé egy mayfly műlegyet! Ezt az ajánlatot a készlet erejéig simán tartjuk, szerezzetek így Kitsimono műlegyet!

 

 

Kapd el és engedd el! Legyező horgászat Pu erh teával és kézzel készült chawannal. Bizonyára ismeritek a “Catch and release” fogalmat. Vagy nem? Jó oké, nem biztos. Ti akik rendszeresen olvastok minket nem biztos, hogy horgásztok, nem biztos, hogy pergettek és különösen nem biztos, hogy legyeznétek. Na de ki tudja? Menjünk biztosabbra – szerintünk azt viszont biztosan tudjátok, mi az a Pu – erh tea. Így már megvan a szál ugye? Ha igen, akkor oké, mert nagy követ enged leesni a szívünkről. A Kitsimono webshopban a múltkor írtunk egy posztot a promóciók közé erről a témáról – már ami a kínai vörös tea világát és a fly fishing találkozását a Catch & release művészetét teszi egymás mellé párban és elmondja, miért érdekes ez. Idáig ez majdnem reblogging, de részint nem blogból emelünk és nem ugyanazt és nem újra ugyanazt. Mielőtt belebonyolódnánk, jöjjön amiért felhozzuk ezt ebben a blogban is.

Egy, kettő, három. Legyezés, vörös tea és pisztráng. Vagy… stílusosabb lett volna úgy, hogy 3 – 5 – 7, ha már puerről van szó. Nem csak azért mert 357g általában egy jobb préselt pu erh tea súlya, de azért is mert úgy tartják sokan, hogy a #3, #5, #7 – es vízen úszó legyező zsinórok a legjobbak pisztrángozáshoz (ha már témánál vagyunk) és persze a pisztráng ezekre csak felteszi a pontot, ha hármat, ötöt, vagy hetet fogunk. De nem húznánk tovább az időt, eláruljuk mit akarunk mondani ezzel a poszttal. Azt, hogy lényegében elkészült végre a KITSIMONO OFFICIAL YouTube csatornánk és fel is került az első videónk. Nézzétek meg és nyomjatok rá egy lájkot ha tetszett és ne felejtsetek el feliratkozni!