budapest mainstream bonsai kitsimono shohinmaffia

SHOHINMAFFIA IS COMING SOON

Recent ProjectsLatest Posts


Szabadkézi ceruzarajz – Szivárványos pisztráng mint Trout art papírra vetve. Tudtad, hogy a legyező horgászoknak is van saját művészete és saját tárgyi illetve képzőművészeti vizuális kultúrája? Igen és ezt nevezik szerte a világban Trout-art – nak. A legyező horgászat ugyan sok féle de emblematikus motívuma az un. száraz legyes horgászat (amikor is műlegyekkel fognak pisztrángokat erdei vagy hegyi patakokban). Akik efféle dolgokkal bíbelődnek azoknak persze nem kell bemutatni ezt a félig rejtett művészeti irányzatot – aminek azon kívül nincsen semmilyen kötöttsége, hogy pisztrángot ábrázoljon az alkotás. Ez minden és ebben kell jónak lennie az alkotónak. Mivel azonban a legyezőhorgászat a világnak egy rendkívül pici szelete és a legnagyobb túlzással sem lehetne populárisnak nevezni ezért sejthető, hogy művészete sem az a tipikus urbánus poszt-pop kulturális jelenség. Talán éppen ez az egyik legnagyobb izgalma – ha szeretnénk “házi esztétáskodni” – hiszen a mai internettel terhelt kultúrzűrzavarban a szépművészetre visszautaló alkotások olyanok mint mikor friss levegőt engedünk be egy dohos helységbe.

Mi tagadás, mi is karcoljuk a digitalizmus bizonytalan élettartamú alkotásait az áramfüggő éterbe és bízva az átjátszókban elhelyezzük a magunkét mi is a virtuális térbe. De talán jobb, ha nem ez a minden… Ha éppen nem agyagot akkor papírt vagy vásznat veszünk elő mi is mint a többi művész és félresöpörve a mediális motívumokat klasszikus eszközökkel dicsérjük a szépművészetet.

Papír és ceruza

Nincs is jobb, mint mikor a műteremben az asztalt tisztára törli az ember és egy Fabriano papírt előkészítve jól kihegyezett ceruzával az időt a szabadkézi rajz szolgálatába állítja – hogy elkészülhessen valami ami végre nem digitális, hanem valós műtárgy és egyben persze egy jó rajz is.

A tonkin legyezőhorgászbot szerelmeseinek és a realisztikus műlegyek kedvelőinek világát idéző pisztrángot ábrázoló grafika természetesen a klasszikus tradíciókhoz híven papírra készült és keretezve kerül eladásra (mert egyébként eladó). A rajz Tirpák Bálint munkája, mely az elsősorban műlegyező világ berkein belül ismert un. ” Trout art ” irányzat képviselője. A realisztikus koncepciójú rajz artisztikus felfogása némileg szakít a leíró jelleggel mégis a Szivárványos pisztráng fajta jellegéhez hű marad és így mutatja be az alkotó a művészeti eszközökkel kiemelni érdemes esztétikai és vizuális értékeket – melyek a XX. század elejéből ismert műlegyező irodalmak pisztráng ábrázolásaira gondolva egyértelműen historizálnak és erős utalást tesznek (művészeti értelemben). Ábrázolásmódját tekintve és a választott anyagokat tekintve (papír, ceruza) egyértelműen a szépművészet klasszikus útja mellett teszi le a voksot az alkotó aki vallja, hogy a XXI. századi digitális vizuális kultúra intenzivitása mellett a valós művészeti alkotások fontosabbak mint maga az internet.

A Szivárványos pisztrángot ábrázoló rajz keretezve megvásárolható:

ITT!

Afrikai nő portréja Szunyoghy Viktória festőművész műterméből a Kitsimono webshopban! Hogy mi ez? Igazatok van – joggal kérdezitek, hiszen ilyesmiről még nem nagyon írtunk ezen a “flaszteren”. De most ezt a blogot tekintsük egy olyan online galériának egy pillanatra ahol a saját szavainkkal bemutathatunk nektek egy olyan műtárgyat aminek a mi szemünkben sajátos és friss értékei vannak és ami frappánsan reflektál az un. felmutató művészet által teremtett lehetőségekre. Ezekre a lehetőségekre amiket a felmutatóművészet teremtett a XX. század második felében a festészet (ma is) folyamatosan keresi a választ és vele karöltve az un. mediális motívumok külön utat törtek a kortárs művészetben azoknak a festészeti kommunikációs paradigmákkal kifejezhető értékeknek amiken ma a festészet meg tud szólalni és régi-új nyelvet tud teremteni a digitalizáció kibontakozóban lévő válsága helyett. De ne rohanjunk hirtelen ilyen messzire és ne ijesszük el a műélvezetek szerelmeseit!

Print – art print

Szunyoghy Viktória vérbeli kortárs festőművész. Csodálatos műveit nem birtokolhatja mindenki. Művészete viszont most kegyet gyakorol a gyűjtőknek és a festészet és a művész grafika által felhasználható legelegánsabb megoldást választotta arra, hogy műveiből adhasson azoknak is akik valamilyen oknál fogva nem eredeti festményeit tudhatják magukénak. Szunyoghy Viktória néhány kivételes alkotásáról limitált szériájú művészi nyomatot készített és tette elérhetővé a műélvezet ínyenceinek. Nem gyakori példa ez és bár nem is példa nélküli de annál nagyobb lehetőség arra, hogy művészeti értelemben egyszerre teremtsen hidat a mediális grafika és a festészet között és egyszerre őrizze meg egy festett vászon szellemi értékét papírra nyomva is. Egyszóval művészi nyomatai – melyek konkrét műveit mutatják be – többek számára elérhetővé teszik fontosabb témáit és alkotásait. Szomorú hír a műkedvelőknek és jó hír a műgyűjtőknek, hogy ezekből a sorozatokból mindössze 60 – 60 db készült.

Műhelyünk webáruházában már elérhető (a készlet erejéig) Szunyoghy Viktória – Afrika sorozat- Női portré Nr 1. című alkotása! IDE vagy a képre kattintva elérheted!