Sumi-e alkotások, festmények, képzőművészet képtekercs, kakemono formában
FUGU, KAKEMONO ÉS MÉG TÖBB GÖMBHAL
A japán gasztronómia halálos és legendás ételkülönlegességei a fugu (puffer fish, blowfish) húsából készült fogások. Maga a hal azonban már külsőre is érdekes és sok, kisebb nagyobb, igen mulatságos rokona él édes és sós vizekben, akváriumokban és folyókban. Sumi-e témának rendkívül hálásak, könnyen kerül ki az ecset alól egész sorozatravaló ezekből a hol tüskés, hol pöttyös, hólyagszerűen felfújt jószágokból… OLVASS TOVÁBB
wallscroll n sumi e
FUJI – SZAN ROKONAI
Számos olyan általános, a legtöbb ember által ismert dolgot lehet megállapítani a japán képzőművészetről, iparművészetről, lakberendezésről, lakáskultúráról (és általában Japánról), amivel lépten – nyomon találkozni lehet, és bár igazak, oly sokszor hallottuk őket, hogy sztereotípiává válnak és elsiklunk fölöttük. Jellemző rá… gyakran megjelenik… ilyen anyagokból készül… Nagyon hasznos az általános jellemzők megállapítása, úgy általában; általános információértékük van, továbbá tér- és időkitöltő szerepük. Iróniát félretéve, a sok alapinformáció alapja is lehet valamilyen, általánosításból származó (nem általános) gondolatnak. Sokszor csak nézőpont kérdése, a tényeknek melyik szeletével játszunk és helyezzük előtérbe… OLVASS TOVÁBB
TUSMADARAK
Ahogyan időről – időre elrepülnek, majd visszatérnek a költözőmadarak, úgy vesszük elő mi is őket témaként és dörzsölünk tusrudat a suzurin, hogy madarat rizspapírra fessünk. Akár vonalban, akár foltban gondolkodva használjuk az ecsetet, a tus anyagszerűségénél és a művészet absztrakciójánál fogva az ecsetnyomok leképzéssé válnak és a leíró jellege nem érvényesül sem a vonalnak, sem a foltnak. Egy színnel egy ecsettel, a monokróm festészet koncentrált és egyben esszenciális tulajdonságai teremtenek a honshira madarakat… OLVASS TOVÁBB