kitsimono mono no aware (30)

MÁZAS BONSAI TÁL és bonsai kerámia

 

„Responsive bonsai exhibitor design….”

A bonsai kerámiák világa hol feszes mázakkal, hol meztelen, mázatlan kőcserép formákkal, vagy éppen rusztikus olykor irreguláris megjelenéseivel hat kedvelőire. Olykor az antikvitás különböző mértékű illuzionizmusa, olykor maga a valós antikvitás köszön szembe. A bonsai kerámiákkal való találkozás sok féle és sok rétű lehet. Legyen szó akár bonsai kertek bonsai gyűjteményeiről, parapetek alatt halmozott “offline” bonsai kerámiákról, vitrin üveg mögött megvilágított és féltve őrzött bonsai tál remekekről, nívós bonsai webshopok bonsai tál kínálatáról, bonsai kiállítások un. sales area kínálatairól, internetes árverési oldalakon fel-fel bukkanó ritkaságokról, valaha volt suibanok átfúrt újra definiálásáról, csak a bonsai tál miatt megvásárolt bonsai fák táljairól:

A bonsai tálakkal való találkozások élvezeti értékét minden esetben a kerámia mesterség, vagy éppen a kerámia művészet sajátos ereje adja. Ha a szemlélő a legcsekélyebb mértékben is érzékeny a műélvezet erényére, élményére, akkor a kerámia által az adott pillanatban nyújtotta impresszió maradandó emlékké lesz.

bonsai keramia ceramics in woodenbox wode box fadoboz kitsimono art workshop with omamori

SÁRGA REPESZTETT MÁZAS BONSAI TÁL A SHOHIN ÉS A KIFU HATÁRÁN

 

Ennek a sárga repesztett mázas kézzel mintázott és faragott bonsai tálnak a mérete adja egyik érdekességét. A tálról nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy shohin vagy kifu méretű bonsaiokhoz alkalmazandó – e. Lehet bele olyan (stílusú) bonsait ültetni, aminek köszönhetően maradhatunk a shohin méretkategórián belül és ültethetünk bele úgy is, hogy kifu méretkategóriát használunk. Ennek nem csak az az oka, hogy a bonsai méretkategóriát meghatározó bonsai fa magasságát  a bonsai tál peremétől mérjük. Az egyes bonsai stílusok közt akad számos olyan, mely esetében a gyökérzóna – bonsai tál típustól függően – szélesebb skálán enged mozogni a tál méretválasztását illetően. A számos lehetőség közül néhány példa a lehetséges választásokra:

Moyogi stílusú lombhullatók, kabudachi stílusú lombhullatók, sumo stílusú lombhullatók, stb…


bonsai tál mázas bonsai kerámia kitsimono műhely (1)

Egy lombhullató fa esetében nem mindig egyértelmű milyen színű mázzal készült bonsai tálat válasszunk és mely évszaknak megfelelő megjelenéshez. Ebben az esetben egy Crataegus monogyna – Egybibés galagonya bonsaihoz készült a “pot”, mely készítése közben kiemelt figyelmet kapott a téli látvány – mivel a bonsai amihez készült megérett arra is, hogy akár… OLVASS TOVÁBB…


 

fadobozos wooden box for bonsai pot ceramics bonsaital tal rusztikus repesztett mazas

 

HISTORIZÁLÁS ÉS ABSZTRAKCIÓ A PEREMFALON

 

A japán bonsai kerámiák egy jellegzetes halmazába tartoznak a különféle porcelán bonsai tálak. Ezek között nem csak koloritban gazdag fényes mázzal készülnek mestermunkák, de gyakori ezek között az un. kék – fehér porcelán. Leggyakrabban korongozott, vagy faragott tálakról beszélhetünk, csak ritkább esetben öntöttekről. Népszerűek a kék – fehér porcelán bonsai tálak között azok, melyek peremfalára tájat, figurális ábrázolást, vagy ornamentális díszítést festettek kézzel. Ezeket a festett – faragott kék – fehér porcelántálakat kiindulópontnak tekintve készült ez az “interpretáció”. A képeken látható shohin bonsai tál technikailag mintázott és faragott tál. Anyaga nem porcelán, hanem egy magastűzön égő agyagkeverék. Az oldalán / peremfalán látható nonfiguratív megjelenésű kék mázas díszítés nem öncélú dekoráció, hanem absztrakt tájképi ábrázolás. Az absztrakt tájképi ábrázolás nem csak a naivizáló formákkal lép vizuális kölcsönhatásba. A tál négy faragott lábából három egyforma mintával díszített, egy láb pedig formában és díszítettségben is teljesen eltér a többitől. Ezeket a külön – külön is túl erőteljes jegyeket egy fényes repesztett máz fogja össze és állítja (disz)harmóniába. A tál erőteljes törzsű, öreg kérgű shohin bonsaiokhoz készült, csak ilyenek képesek harsány megjelenését tompítani.


mazas extrem modern shohin bonsai pot kitsimono ceramic tal hungary

 

TOO RUSTIC SHOHIN BONSAI TÁL

 

Hódolat a vitrin előtt – “only for collectors”, avagy nem kültéri használatra!

Ez a rusztikus mázzal készült shohin bonsai tál nem kimondottan azért készült, hogy használhassuk. Igen, bármilyen meglepő, szándékoltan úgy jött létre, hogy ne feltétlen használatra fogja be valaki. Az volt a cél, hogy inkább gyűjteménybe kerülhessen. Számos esetben került műhelyünkben készült bonsai kerámia olyan gyűjteményes anyagba, melyek egyes darabjai talán sosem kerülnek ki egy – egy bonsai kiállításra. Ezek a bonsai tálak inkább a bonsai társadalom vendégjárásában kerülhetnek csak szem elé. Ebben az esetben a túl rusztikus megjelenést kompenzáló – ahhoz képest – meglehetősen részletgazdag és aprólékos máz elszíneződések kerültek kölcsönhatásba. Te ültetnél bele?


kaskade shohin bonsai kusamono keramia tal pot kitsimono handmade glased mazas

HÁROM AZ EGYBEN BONSAI VAGY KUSAMONO TÁL

 

Ez a “három az egyben” kerámia három kerek shohin bonsai tálat mintáz, melyek képzeletbelileg egymásra borítva helyezkednek el, mint amikor egy bonsai kertészetben konténeresen nevelik a pre bonsai fákat, vagy tréningezik a kaszkád shohinokat. A tál alkalmas shohin bonsai és kusamono, vagy shitakusa beültetésre. Színének és magasfényű mázazottságának köszönhetően leginkább virágzó és termést hozó bonsaiokhoz illő.


KASZKÁD – KENGAI SHOHIN BONSAI TÁL

Bár kimondottan shohin szabványok nincsenek, mégis a méretkategóriából adódó “állandók” jelen vannak a bonsai kiállítók fejében. Ilyen “állandó” például a  – klasszikus – 10 x 10 – es kaszkád shohin bonsai asztal.  Ehhez méretben igazodni érdemes az un. bonsai display – en belül. Megmarad az arány és lépték helyesség; a többi csak a bonsai fán múlik. Ennek a bonsai tálnak  a díszítettsége és a lába az érdekessége. Díszítettsége szándékos elmosódottsága miatt, lába pedig tradícionális megmunkálása okán, a (hagyományosnak nem mondható) díszítettségével alkotott kontrasztja miatt. A tál olyan lombhullató shohinokhoz készült, melyek nem túl erős nebarival, illetve inkább eseménydús, tekergő és sűrűn elágazó törzs és ágrendszerrel rendelkezek (pl. kabudachi Chaenomeles).


 

shohin bonsai vagy kusamono shitakusa kézzel készült kerámia tál

 

PROGRESSZÍV BONSAI KERÁMIA 01.

 

 

Ez a bonsai kerámia funkcióját tekintve több lehetőséget is ad. A szétfolyó hangulatú tál kerülhet igény szerint vitrinbe, ültethetünk bele kusamono ill. shitakusa kompozíciót, de akár shohin bonsait is. Ez utóbbi esetén viszonylag nehéz dolgunk van, de növény kérdése az egész. Egy biztos, sűrű és könnyed ágrendszerű shohin lesz hozzá szükséges.


 


 kitsimono mono no aware (15)

MÁZAS SHOHIN BONSAI TÁLAK

 

 

handmade kitsimono bonsai tálak unglazed bonsai pots


 

kitsimono mono no aware (18)

 

HOL LÁTHATÓ TÖBB MÁZAS BONSAI TÁL A KITSIMONO MŰHELYTŐL?

 

kitsimono kontakt kakejiku bonsai tál vásárlás rendelés

kitsimono art and craft

AKTUÁLIS


Legújabb alkotásaink, posztjaink, eseményeink, képeink és írásaink.