Erdélyi pásztor – sushi, lapos kerámia tálon. Ahogyan már a cím is sejteti a képtelenséget, természetesen nem a legelők és havasok nem létező gasztronómiáját szeretnénk szóban eladni és nem is erdélyi pásztorok sosem volt eledelének receptjét igyekszünk leírni. Nem csak azért, mert a legelőkön erőst ritkán volt halfogás, de rizs sem nagyon termett meg lóhere vagy a fű közt, de ha meg es termett vón, a berbécs asse’ kímélte volna. Ha a berbécs méges elkerülte vón, akkor a tehen vagy a bivaly tapodta vóna’ le. De akkor miről is van itt szó? Kezdjük az elején. Egy barátunkkal sokszor ültünk már egy bizonyos présház öreg asztala felett kenyeret, sajtot, sonkát, egyebet fogyasztva, miközben a “világdolgairól” esett a szó és a “hegynek levét” dicsértük. Közben egy hosszú bicskával szeltünk apránként falatokat egy – egy fatányérra. Olyasmi ez, mint mikor az ember a saját maga sushi séfje, mindig kicsit más falatokat készítünk magunk elé. Csak mi nem sushi – t, vagy nori .- t készítettünk, hanem amolyan katonákat (ahogy szokták felénk mondani). Az asztalnál való társas időtöltésben valamilyen mértékig mindig megjelenik a pótcselekvésként jelentkező kisebb – nagyobb mértékű “vevődés” az étellel. Ez egyébként érdekes téma, amivel például Daniel Spoerri is igen sokat foglalkozott és mi is hasonló gondolatokból kiindulva, nagy kanyarokkal, de eljutottunk a sushi – ig. Hol a párhuzam a magyar és a japán gasztronómia két szelete közt? Sehol. Legalábbis valós párhuzam nincsen, inkább gondolati parafrázisokat hoztunk össze. A sushi falatok megfelelője a katona, a tengeri halak egyes részeit a füstölt húsok váltják ki, a rizs helyett ordát, juhsajtot, juhtúrót, reszelt főtt tojásfehérjét használtunk és a gyömbér helyett sült paprikát, kovászos uborkát, stb. A wasabi már nehezebb ügy volt, mert kellett keresni egy darabig mivel válthatnánk ki. Az lett, hogy hegyes erős paprikát reszeltünk le pépesre és kevés mustárral kevertük el és némi főtt tojássárgáját törtünk bele. Így indult a dolog és elkezdtük összerakni az első tálat.

HOZZÁVALÓK:

JUHSAJT

JUHTÚRÓ

ORDA

FÜSTÖLT MÁJAS

SZALÁMI

FÜSTÖLT SONKA

FÜSTÖLT PONTY

TOJÁS

PÓRÉHAGYMA

HEGYES ERŐS PAPRIKA

KOVÁSZOS UBORKA

MUSTÁR

Ha hasonló posztokat szeretnél olvasni katt ide:

kitsimono art studio

FB-FindUsonFacebook-online-512

Kommentek

comments