kokeshi bonsai kusamono shitakusa kitsimono exhibition display art (22)

Némi egyeztetést követően összeszedtünk a kertben néhány shohin és kifu bonsai fát és néhány kusamonót. Dobozokba raktuk és csomagoltunk mellé bonsai asztalt, kusamono alátétet és kokedama alátétet. Most – talán először – nem a hármas egységekben, nem pontokban és nem a bonsai kiállítási szabályokban gondolkodtunk. Tóth-Vásárhelyi Rékával találkoztunk a Kempinski Hotelben, hogy a KaKo kokeshi babáival együtt állíthassuk ki műhelyünkben készült kerámiáinkba ültetett bonsai fáinkat és kusamonóinkat.

A kokeshikkel való találkozás több okból is varázslatos volt, kezdve azzal, hogy Réka munkái a valóságban ha lehet még szebbek és megkapóbbak mint fotón. Sejtettük ugyan, de nem gondoltuk, hogy a kokeshiknek ilyen erejük van. Ahová csak helyezi az ember, ott abban a pillanatban a figyelem középpontjába kerül, odaszívja a tekintetet és a szem egyszerűen kedvét leli benne. Minden ami mellé kerül, újszerű/más esztétikai hatást kelt és olyan érzése van az embernek, hogy a kokeshik képesek a tárgyak más-más addig fel nem fedezett “arcát” megmutatni nekünk.

Érkezésünket követően sorra kerültek elő a dobozokba rejtett holmik. Egy kokeshi, egy bonsai, egy kokeshi, egy kusamono – amíg ki nem ürültek a szállító készségek. Elkezdtük párosítani őket, elkezdtük próbálgatni melyik kokeshi melyik bonsaira vagy kusamonora felel vagy éppen fordítva. Szempontjaink hol eleve “kompatibilisek” voltak, hol csupán kapcsolhatóak, akár a színeknek köszönhetően, akár a forma vagy éppen a karakter miatt.

A bonsai fák hozták jellegükből adódó formájukat, esetenként játékos hangulatukat, esetenként pedig nyugalmat sugárzó látványuknak köszönhető “aurájukat”. A kusamonok könnyed műfajként hatva illeszkedtek kompozícióba, míg egyes kokeshik olyan intenzív vizuális erővel bírtak, hogy magukban volt szükséges kihelyezni őket. Az együtt kihelyezett kokeshi – bonsai és kokeshi – kusamono párok sajátos esztétikai viszonyt alkottak. Egyszerűen nem tudtuk eldönteni, melyik egészíti ki inkább a másikat. Az volt a benyomásunk, hogy olyan az eredmény mint a zöld tea fogyasztás esetében – nem lehet eldönteni melyik a fontosabb része a tea szertartásnak, a chawan vagy a matcha….

A kiállításon készült felvételeket a kokeshikről és a bonsaiokról és kusamonókról megtekintheted ITT!

kokeshi bonsai kusamono shitakusa kitsimono exhibition display art (32)

Kommentek

comments