こ け し

日 本 と ハ ン ガ リ ー

T Ó T H – V Á S Á R H E L Y I      R É K A

アートとデザイン

Dizájn, ecset, fa, eszterga, finom kezek, tiszta ízlés, és ami csak akkor látszana, ha nem volna jelen; japán kokeshi mesterektől való tanulás.

kokeshi bonsai kusamono kitsimono handmade (14)

A kokeshi babák megjelenésükben olyanok, mint a legtöbb művészeti alkotás. Az elsődleges élmény a velük való találkozásban a benyomás. Másodjára már inkább az általuk keltett érzelmeink hatnak ránk és nem kell művészettörténésznek lennünk ahhoz, hogy érzékeljük/megértsük, a kokeshi nem egyszerűen festett dísztárgy. Túl azon, hogy a kokeshi babák a japán kultúra részei, az európai kulturális környezetekben – Duchampi értelemben – readymade – ként hatnak. Értsük ez alatt azt, hogy Japánban a tradicionális kultúra részeként szervesen illeszkednek saját rendszerükbe, míg európai környezetben a hatás a “Japánból kiragadott” kifejezéssel illethető. Művészi értelemben átemelünk velük egy szeletet Japánból és átemelve illetve kiragadva eredeti kontextusából (más környezetben felmutatva) úgy hatnak mint Marcel Duchamp Hólapátja ( “In advance of the broken arm”). Természetesen a gondolatkísérlet csupán illusztráció és nincs közvetlen átjárhatóság a dada és a kokeshi közt. Amiért mégis megengedhető, hogy vonjuk ezt a cseppet sem egyértelmű párhuzamot az maga a kokeshi jelenség Európában. Egy kézzel készült kokeshi baba képtelen volna népművészetként hatni bármely európai enteriőrben és erre nem is hivatott. Azonban a szándékolatlan tartalom a művészetekben itt is erősen hat és többlet jelentés(ekkel) ruházza fel ezeket a nemes tárgyakat úgy a galériák installációiban mint mondjuk egy modern enteriőr részeként.

kokeshi bonsai kusamono kitsimono handmade (25)

Amellett, hogy a kokeshiknek megvannak a számon tartható jegyei és leírható és le nem nagyon írható szabályai/ismérvei, amellett végtelen teret nyújtanak a szemlélőnek úgy asszociációkra mint hangulatok átélésére. Szerencsénkre találunk olyan kokeshi készítőt, aki nem készít két egyforma kokeshi babát így újra és újra felértékelődik minden újabb alkotásával amit munkásságának részeként – akár online, akár offline – megismerhetünk Magyarországon. Tóth- Vásárhelyi Réka munkáit megismerve másként tekint a műélvező ezekre a Japán fababákra a jövőben. Ellenállhatatlan vágyat érez az ember, hogy lássa, tapintsa, kezében tartsa legalább egyszer – de sok esetben a birtoklási vágyat sem késztetett leküzdeni a néző.

kokeshi bonsai kusamono kitsimono handmade (26)
kokeshi bonsai kusamono kitsimono handmade (27)

Réka szakavatott, Japánban is elismert kokeshi készítőként alkot és állít ki. Aki többet szeretne megtudni róla és munkáiról, feltétlenül látogasson el WEBOLDALÁRA, ahol ahhoz a lehetőséghez is a lehető legközelebb kerülhet, hogy kokeshije lehessen.

KOKESHI

ÉS

KAKO

kokeshi bonsai kusamono kitsimono handmade (9)

kokeshi bonsai kusamono kitsimono handmade (20)

 

TOVÁBBI POSZTOK EBBEN A TÉMÁBAN:

Kokeshi bonsai és kusamono

Kokeshi és bonsai és kusamono

kokeshi bonsai kusamono kitsimono handmade (7)
kokeshi bonsai kusamono kitsimono handmade (8)

Kommentek

comments