art kitsimono bonsai pot graphic draw bonsai dish (7)

Két bonsai tál beszélget a parapeten. Mondja az egyik tál a másiknak:
– Rajtam fagyálló máz van! És rajtad? Ja! Rajtad nincs is máz… – mondta lesajnálva a másikat
– Aha. – mondta egykedvűen a másik
– Számos híres kiállításon szerepeltem már a bennem lévő fával. Tudod, engem mindig megnéztek, mert csodálatos vagyok. Mert a szép máz ami rajtam van, oda vonzza az emberek tekintetét… De… persze te ezt nem értheted, mert mázatlan vagy. – mondta a mázas ovális bonsai tál.
A mázatlan bonsai tál egykedvűen és bölcsen tűrve a boróka gyökereinek feszítését, csak nézett maga elé és számolta a felkelő és lenyugvó Nap körül haladó felhőket.
Telt – múlt az idő. A bonsai kertben beköszöntött a kemény tél után a tavasz. Egyik reggel jött a bonsai kertész. Letett némi rézdrótot a mázas tál mellé aztán visszament a házba. Kis idő múlva újra jött. Kávé szagú volt a lehellete, a keze és az arca szappan szagú és fémesen zörgő eszközöket tett le a kezéből a parapetre. Enyhén fújt a szél és a Nap gyönyörűen sütött. Az asztal alól kiemelt egy zsákot és egy ültetőkanalat. Kiszedte a buergerianumot az ovális mázas bonsai tálból és letette a tálat a parapet alá a többi bonsai tál közé. A buergerianumot pedig friss akadama és kiryu keverékébe ültette egy négyszögletes mázas bonsai tálba. A mázatlan tálból kivette utána a borókát és a szükséges gyökérmetszés után visszaültette bele.

art kitsimono bonsai pot graphic draw bonsai dish (5)

A mázatlan tál megkönnyebbült. Egy darabig biztosan nem fogják feszíteni belűlről a visszavágott gyökerek. Az ovális mázas bonsai tál pedig próbálta előkelőségét bizonygatni egy darabig még a parapet alatt. De egy idő után letörte a gondolat, hogy sok tél eltelte után sem vették elő a parapet alól. Végül a mázatlan tálat is letették a parapet alá egy tavasszal. A mázas ovális tál azonnal megismerte egykori szomszédját, ráköszönt:
– Isten hozott drága barátom!- üdvözölte hetykén
– Téged is. – válaszolta kimérten a mázatlan
– Hogy s’mint?
De a mázatlan tál nem válaszolt, csak kongott az ürességtől.
Ismét teltek az évek és nem történt semmi, csak egyre többen és többen lettek az évek múlásával a parapet alatt…

art kitsimono bonsai pot graphic draw bonsai dish (6)

KÖVETKEZŐ FEJEZET :

next kitsimono

Kommentek

comments