boroka tarkadiszbogar kartevo visszaszarado boroka juniperus bonsai kitsimono (3)

A boróka bonsai fákat nevelő bonsai kertészek bosszúságára időnként előfordul, hogy minden óvintézkedés ellenére, látszólag minden ok nélkül rövid idő alatt elszárad egy féltve őrzött kedvenc bonsai vagy pre bonsai. Elsőre az tűnik logikusnak, hogy atkás fertőzésben keressük az okot és egyre erősebb mérgekkel próbáljuk megállítani az atkának tulajdonított fertőzést. Közben a boróka menthetetlenül szárad vissza és hiába próbáljuk árnyékban tartva megmenteni, már nincs visszaút… A problémát egy igen fürge kártevő okozza, mely gyorsan szaporodik és mohón fogyasztja a szállítószöveteket. Ez a kártevő a BORÓKA-TARKADÍSZBOGÁR, melyről egy jó cikket találtunk a következő címmel: “Kétszer is meg kellene gondolni, ültessünk-e tuját?” 

MEGELŐZÉS

A megelőzésben sokat tehetünk, de sajnos biztosra nem tudunk menni. Tény, hogy a leginkább a legyengült növényeket támadják, tehát kiemelten fontos a növényeket jó kondícióban tartani. Ehhez négy dolog szükséges: megfelelő öntözés, megfelelő talajválasztás, megfelelő tápozás és a legnagyobb kánikulákban részleges árnyékolás.

Ezen felül érdemes a pénztárcánkat pár ezer magyar Forinttal megterhelni és bonsai törzstisztító kefét vásárolni pl. egy bonsai webshopból. Ha a kínálat engedi, vegyük meg a réz, az acél és a műanyag sörtéjűt is – szükség lesz rá. Tavasszal kezdődik használatuk, amikor a boróka bonsai törzsét alaposan felvizezzük és a legkeményebb sörtéjű bonsai törzstisztító kefétől a legpuhább bonsai törzstisztító keféig haladva, alaposan megtisztítjuk a kérget, teljesen simára – úgy, hogy a szállító szövetek azért éppen maradjanak. Így nem csak szép lesz a bonsai törzse, de számos kártevő búvóhelyét megszüntetjük és ha a Boróka-tarkadíszbogár megjelent volna, azonnal láthatóvá válik a probléma.

restyling, juniperus chinensis, itoigawa, pre bonsai, material, bonsai boroka, alakitas, drotozas, metszes, kitsimono, muhely, budapest

HARC A NÖVÉNY ÉLETÉÉRT

boroka tarkadiszbogar kartevo visszaszarado boroka juniperus bonsai kitsimono (2)

Ha már egyszer jelen van minden eszközt meg kell ragadni, hogy előszedjük a kártevőt – vigyázva, hogy meg ne sérüljön és nem tehetünk mást, mint szabadon engedjük. Bármily meglepő nem pusztíthatjuk el, védett rovar, eszmei értéke 50.000 Ft. Ha eltüntettük, megyünk tovább. Minden tudásunkra szükségünk lesz, hogy az általa készített járatokba rakott petéit is eltüntessük. Itt már nem ajánlhatunk legális megoldásokat, mindenkinek a maga döntése merre megy tovább…

Kommentek

comments