yaki sake grillezett lazac kurama tálban kitsimono (1)

Yaki sake magyarosan – grillezett lazac szőlőlevélen. Kurama tálban tálalt faszénen grillezett lazac krumplipürével és grillezett paprikával, pécsi cirfandlival. A kedvelt japán ételek közé tartozó yaki sake – grillezett lazac – olyan gasztronómiai lehetőség melyet számtalan módon lehet tovább gondolni. Annak akinek kedves a magyar konyha illetve a magyar paraszti vagy főúri gasztronómia érdemes a japán yaki sake lehetőségeket körbe járni például a balatoni és tiszai halételek szemszögéből nézve. A grillezett lazachoz sok minden társítható és nem szükséges feltétlenül sok köret, nem szükséges sok kiegészítő. Az alábbiakban egy kellemes, könnyed de laktató étellel szeretnénk hódolni a pécsi cirfandlinak, mely nem csak unikális baranyai fehérbor, de kifejezetten találó egy enyhén száraz halételhez.

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók négy személyre:

75 dkg vadlazac szelet

szőlőlevél

rozmaring

krumplipüré

fűszervaj (vaj, bors, petrezselyem, menta, kakukkfű, kurkuma, bazsalikom, tárkony)

citromkarikák

zöldpaprika

yaki sake grillezett lazac kurama tálban kitsimono (2)

Az előkészített és megmosott lazac szeleteket bekenjük fűszervajjal. A halszeletek első oldalát 4-5 percig grillezzük, majd a másik oldalát 3 percig. A zöldpaprikát a halszeletek második oldalával együtt grillezzük, majd csíkokra vágjuk. Szőlőlevélre kihelyezve a frissen grillezett lazac szeleteket, krumplipürével, rozmaringgal tálaljuk. Az étkezést megelőzően ízlés szerint citromozzuk a lazacot. Fogyasztáshoz ajánlott fehérbor: pécsi cirfandli.

Kommentek

comments