kintsugi bonsai pot restoration replacement with golden (13)

A törött bonsai tálak utóéletének nincsen túl sok lehetősége. Vagy egyenesen kidobásra kerülnek vagy egy kupacba rakva landolnak egy polcon – mondván: majd lesz vele valami – vagy restaurálásra kerülnek. A bonsai tálak restaurálhatóak. Azonban egy dolgot el kell fogadni, amit a törést követő helyreállítás magával hoz – különösen a japán kintsugi javítások esetében, hogy a bonsai tál többé nem használható, csak dísztárgynak. Muzeológiai értelemben a kerámia – különösen a japán kerámiák kontextusaiban – nem hogy nem veszti értékét, de eszmei értékét tekintve nemesbedik. Nem hiába unikális terület a bonsai tál és bonsai kerámia gyűjtők körében a kintsugi – bonsai bowls ( kintsugi collector pot ) szóval nevezett terület.

K

I

N

T

S

U

G

I

P

O

T

S

A kintsugi a legtöbb esetben arany, vagy bronz-arany (metál), ritkábban ezüst felületi felvitelével készül el. A kintsugi készülhet valódi aranyból és valódi ezüstből is, de a leggyakrabban valamilyen tömítést és pótlást nemesbít bevonatként. Érdekessége, hogy nem elrejteni igyekszik a tálakon a repedést, a folytonossági hiányt hanem sokkal inkább kiemeli azt.

kintsugi bonsai pot restoration replacement with golden (5)

A felvételen egy törött japán shohin bonsai tál látható, melyben egy hokidachi stílusú Zelkova serrata shohin volt. A shohin leesett, a tál eltört. Nem lett meg minden apró darabja, hiányoztak kisebb darabok. Ahogyan ilyen esetben gyakran lenni szokott, nem állítható helyre maradéktalanul a bonsai tál. Ilyenkor a pótlás indokolt, hogy ha már bonsai tálként nem funkcionálhat a kerámia, legalább maga a tárgy nézhető/dísztárgyként tartható legyen.

kintsugi bonsai pot restoration replacement with golden (7)
kintsugi bonsai pot restoration replacement with golden (8)
kintsugi bonsai pot restoration replacement with golden (10)
kintsugi bonsai pot restoration replacement with golden (9)
kintsugi bonsai pot restoration replacement with golden (11)

Kommentek

comments