bonsai restyling pinus nigra bonsai fenyo european black pine matsu kitsimono (3)

A PRE BONSAI ALAKÍTÁSOK ÉS TOVÁBB ALAKÍTÁSOK A FENYŐK ESETÉBEN GYAKRAN TÖBB KITARTÁST IGÉNYELNEK MINT A LOMBHULLATÓKNÁL. AZ ÁGAK LASSABBAN ÁLLNAK BE A KÍVÁNT IRÁNYBA, A BONSAI DRÓTOK SZINTE FOLYAMATOSAN KELL ŐRIZZÉK A BONSAI FORMÁJÁT ÉS RÁADÁSUL KIFEJEZETTEN LASSÚ NÖVEKEDÉSŰ A LEGTÖBB FENYŐ FÉLE. NEM EGY ESETBEN VAGYUNK KÉNYTELENEK OLYAN BONSAI ALAKÍTÁST ESZKÖZÖLNI – FŐLEG HA YAMADORIRÓL BESZÉLÜNK – AMI TÖBB LÉPCSŐS ÉS AZ ELSŐ EGY-KÉT ESETBEN AZ ALAKÍTÁS A BONSAI VÉGSŐ FORMÁJÁT TEKINTVE MÉG NAGYON MESSZE VAN A KIGONDOLT FORMÁTÓL, BONSAI STÍLUSTÓL…

Mi kell a fenyő bonsai alakításhoz? Természetesen szükség van pár dologra. Úgy mint bonsai drót, drót vágó bonsai olló, jin fogó, raffia, kötegelő, ágfeszítő/ághajlító, bonsai olló, sebgyurma vagy sebgél, ezek a minimumok. Persze ez nem elég, szükség van még valamilyen mértékű elképzelésre és improvizációs készségre is. Az alábbiakban egy Pinus nigra pre bonsai látható, mely yamadori – ként indult el és az eltelt évek alatt sok stáción pauzálták már a nyarak, hogy elérhesse jelenlegi állapotát. Sok alakításon ment már keresztül, hogy “közelebb szelídíthessük” a törzset önmagához és mindehhez az ágakat is…

fenyo pinus bonsai alakitasa restyling kitsimono workshop

Két évvel ez előtt a növény ismét a tűlevelek kiszedése, a metszés és alakítás pontján állt. Volt egy konkrét elképzelés, amihez bonsai tálat is készítettünk, de ebben a fázisban nem lehetett túlfeszíteni a húrt, a növény biztonságos tovább élése érdekében csak megközelítettük az alakítással a kívánt formát. A cél egy régiesebb, klasszikusabb japán bonsai hangulatú forma volt. Ennek elérésére idén megint tehettünk egy lépést, de persze még nem áll készen a fenyő.

Két jól elkülönülő lombkoronát terveztünk a törzshöz közel kialakítani. Egyet “TOP” – nak, egyet pedig a nebari részhez, a talajfelszínhez közelebb, sashi eda szerűen elgondolva. A fenyő törzse és annak vonalvezetése, tekeredése erősen meghatározta a fő nézőpontot – erősen kötött lehetőségeket teremtve. A top-nak is nevezett felső rész nagy arányban takarja ki a törzs azon részeit, melyet indokoltnak tűnhet inkább megmutatni mint sem elrejteni. Azonban hosszas kutakodást követően arra jöttünk rá, hogy általában az igazán öreg fenyő bonsaiok esetében a legérdekesebb törzsek sincsenek széles dekoltázs szerűen “kirakva”, félig meddig rejtettek – fokozva a sejtelmesség által keresett izgalmat.

bonsai restyling pinus nigra bonsai fenyo european black pine matsu kitsimono (4)
bonsai restyling pinus nigra bonsai fenyo european black pine matsu kitsimono (2)

A fenyő bonsai tálba ültetése idén sem kerül még szóba, viszont ha erőteljesen indulnak meg a gyertyák, akkor teljes rügykitörést eszközölhetünk először a felső lombkoronán, majd hozzávetőlegesen két hét múlva az alsó lombkoronán. Erre azért van szükség, mert a fenyők az alsó ágakra kevesebb energiát fordítanak mint a felsőkre, ezért ha tovább hagyjuk rajta növekedni a gyertyákat, akkor szívó hatást keltve jobban funkcionálnak hosszútávon, mintha egyszerre szednénk ki a gyertyákat. Ha viszont nem jönnek erősen a gyertyák, akkor harmadoljuk csak őket vagy hozzájuk sem nyúlunk.

Mi várható a következő években?

A fa a japán nevelő konténer peremétől mérve ~ 40 cm magas. Ez azt jelenti, egy 26 – 27 cm hosszabbik tengelyű bonsai tálra lesz szükség a beültetésnél, vagy egy ~ 22 cm átmérőjű nanban vagy dobtálra. Ehhez képest a fa gyökérzónája meglehetősen nagy és a gyökérzet öregebb része – mely esetében a legtöbb helyet foglalja a földlabdában – nem nagyon kurtítható. Szinte biztos, hogy drótozni kell majd a gyökereket, ami azért számít komplikált beavatkozásnak egy fenyőnél, mert a gyökérzet szimbiota gombái miatt nem nagyon illene teljesen kibontani a gyökereket. De kénytelenek leszünk, ezért idén arra kell törekedni, hogy minél jobban megerősítsük megfelelő tápozással, kibalanszozott öntözéssel és egy jó fényes kerti elhelyezéssel.

Kommentek

comments