juniperus, itoigawa, shohin, boroka, bonsai, saikei, landscape, styling, restyling, kitsimono, bonsaj


 

Adott egy törpe növekedésű Kínai boróka ( Juniperus chinensis ‘Itoigawa’ ). Shohin méret. Moyogi stílus szerűen csavarodó törzse két szemközti oldalán shari fut végig. Pre bonsai szerűen előnevelt ágrendszerrel rendelkezik. A növény “szerkezete” a jövőre nézve alapvetően három út lehetőségét veti fel: bunjin, moyogi, han kengai. Mind három lehetőség csak kompromisszumok árán volna elérhető. Ezért valami még hiányzik a “képletből”.

Mielőtt a hiányzó elemre térnénk, nézzük még egy picit a borókát. Az már biztos, hogy bunjin ( literati ) és moyogi stílusú nem lesz. Marad a han kengai ( félkaszkád ) stílus. Ehhez szükség lesz egy kis drótozásra, egy kis alakításra.

Az alakítás után már lehet látni, hogyan érdemes pozicionálni a növényt. Lehet sejteni, hogy a jövőben bedúsuló lombkorona milyen térbeli kiterjedést fog mutatni. Jöhet a hiányzó elem, ami a saikei kompozíció egyik fő motívuma, a lávakő, amire ültetjük a saikei növényeket. Az ültetés előtt érdemes rögzítő drótokat felhelyezni, hogy a keto esetleges elengedése miatt ne eshessenek le a növények.

A kis han kengai stílusúra alakított boróka felrögzítése a dróttal megtörtént. A rögzítés után kiryu – akadama keverék keto – val lett összegyúrva. Ezzel pedig körbe lett tapasztva a földlabda. Erre már jól tapad a moha és bármilyen lágyszárú azonnal meggyökeresedik benne, pl. a belerejtett törpe szukkulensek is, melyek tavasz végére már feltűnőek lehetnek.

A boróka rögzítése ” ketozása ” után ugyan így felkerült még egy shohin méretű Cotoneaster ( Madárbirs ) pre bonsai. A Cotoneaster mellé meg egy páfrány és némi törpe Ophiopogon. Ennek a saikei kompozíciónak már csak “érnie kell”. Addig is van egy kis feladat. Készíteni kell hozzá egy suiban -t.

kitsimono, bonsai, saikei, tajkep stilus, landscape bonsai, bonsaj, bonszai,  bonsai kert, juniperus, itoigawa, shohin, madarbirs, cotoneaster, pafrany, ophiopogon, kigyonyelv, bonsai alakitas

Kommentek

comments