Crataegus yamadori átültetés bonsai tálba. Bonsai és tálválasztás

Mikor egy yamadori eljut odáig, hogy bonsai tálba kerülhet általában vagy az van, hogy néhány tálat odakészítünk, hogy bele – bele próbálva eldönthessük melyik tetszik a legjobban vagy kiválasztunk egy bonsai tálat amiben teljesen biztosak vagyunk, hogy meg fog felelni a fához. Ehhez a galagonya yamadori bonsaihoz az utóbbi tálválasztási mód rendelt tálat, mégpedig egy kerek, kék mázas, nem lábakon álló japán bonsai tálat. Mivel a tál belvilága több mint 50%-al kisebb volt mint a gyökérzóna, nem volt elegendő a gyökerek óvatos kezelése. Bele kellett nyúlni a vastag, sok esetben 5-10 cm vastag gyökérvégződésekbe és fűrésszel és a legnagyobb méretű bütyökvágóval visszavenni azokat a tál belvilágához igazítva. Az így keletkezett gyökércsonkokat aztán japán bonsai sebgyurmával zártuk, hogy a növény ne ott veszítsen a szövetekben keringő nedvességből és persze, hogy az eredeti végekről levágott kallusz menti gyökérnövekményeket képes lehessen a növény újra növeszteni. A beültetés mikéntjének ismertetése előtt, álljon itt pár sor, mely a tálválasztás szempontjairól szól.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Adott egy Crataegus monogyna – Egybibés galagonya bonsai. Levelei aprók, virágzata fehér, őszi lombja sárga és termése apró, dekoratív piros bogyótermés. Ha csak a lombos állapotot szeretnénk kiemelni, a következő színekből érdemes válogatni a bonsai tálat elképzelve: világos szürke, fehér, beige, világoskék, sötétkék, pasztel lila. Ha a virágzó állapothoz választjuk a tálat: világoskék, sötétkék, pasztell lila. Ha az őszi lombszínben és a piros bogyótermésben gondolkodunk : világoskék, sötétkék, beige, halvány sárga, zöld. Ha a téli lombtalan, piros bogyós látványra gondolunk: zöld, világoskék, sötétkék, beige, halványsárga, pasztell lila. Ha arra gondolunk, hogy minden évszakban a kertünk díszeként szeretnénk kedvünket lelni ebben a bonsaiban, megnézzük a színek közül azokat melyek minden évszakban, minden állapotban jól illenek a növényhez. Ez ennek a növénynek az esetében a világos, illetve a sötétkék. Így nem csak a kertben lesz minden évszakban megkapó a színharmónia, de az év bármely szakában megrendezett bonsai kiállításra is készülhetünk a növénnyel átültetés nélkül. Formát tekintve a növény igen meghatározó karaktere jelentősen szűkíti a lehetőségeket . A növény térbeliségét körbejárhatóságát érdemes figyelembe venni. A szögletes formájú bonsai tálak egyértelműen utalnak egy szigorúan meghatározott nézőpontra, amit mi ennek a fának az esetében szívesen feloldanánk. Nem csak azért, hogy az alsó ágak tálon kívülre nyúlásával fokozzuk a tér élményt, de azért is, hogy szükség esetén lehessen 5-10° játéka a kihelyezésnek, a fő nézőpont megválasztásának.

bonsai repotting shakan han kengai bonsai crataegus kitsimono (4)

A tálba ültetésre felkészített bonsai tényleges beültetése előtt a a tál felkészítése következik. Ez annyit tesz, hogy a vízáteresztő nyílásokat hálóval fedjük le és rögzítő drótokat fűzünk a drótozó lyukakba. Ezt követően drén réteget helyezünk a bonsai tál aljába kb. 2 cm vastagon. A drén réteg jelen esetben nagy szemcse méretű kiryu amire vékony rétegben szórtunk akadama, égetett – tört agyaggranulátum, tőzeg keveréket, hogy legyen optimális talajkontakt. A dróttal berögzített növény gyökérzónája és a tál peremfala közötti üres területeket elkezdtük feltölteni talajkeverékkel (akadama, égetett – tört agyaggranulátum, tőzeg, kiryu). Hosszas és óvatos bambuszpálcás tömörítést követően egy vékony réteg akadamával rendeztük el a talajfelszínt, majd megöntöztük a növényt.

A növény zöld lombját a tavaszi gyökérnövekedési periódus befejeződése előtt kurtítottuk, hogy a lombnövekedés kezdete előtti állapotban már rendelkezésre állhasson egy “rajtra kész” sejtnyomás. Nem maradt más hátra, mint a bonsai tápozás és az új hajtások esetleges megjelenésének időbeli korlátozása.

bonsai repotting shakan han kengai bonsai crataegus kitsimono (3)

Kommentek

comments