Tavaszi tekercs készítés – új évi étel Tajvanból. A távol keleti új év ugyan időben nem esik egybe az itthonival, de mi most mégis ezzel az étellel búcsúztatjuk a 2018. évet és köszöntjük a 2019. évet. A tavaszi tekercs egy szinte közhelyes ázsiai étel, nem véletlenül, mert kellemes, változatos és ízletes. Természetesen nem csak Tajvanon ismerik – illetve nem csak Tajvanon ismert ételről van szó. Kínában és Japánban is kedvelt, mondhatni népszerű. Többnyire szezonális zöldségek teszik ki hozzávalói nagy részét, de persze nem minden esetben. Kerülhet bele húsként disznóhús, vagy rák, tenger gyümölcsei, stb… Az étel egy vékony (rizs)tésztába van tekercselve mely főzhető, gőzölhető vagy süthető tálalás előtt.

Az ebben a posztban szereplő tavaszi tekercshez mi a következő alapanyagokat használtuk:

  • darált sertéshús
  • kínai kel
  • vörös bab
  • bambuszrügy
  • mungóbabcsíra (szójababcsíra)
  • só, fehérbors,
  • üvegtészta
  • koriander
  • póréhagyma

A tavaszi tekercset hoisin szószba vagy szója szószba mártogatva fogyasztják. A hoisin szósz egy jellegzetes markáns élményt ad az ételnek, mely édeskés jellegével még inkább kiemeli annak ízeit. Ha valaki úgy érezné, hogy a hoisin már sok, akkor nyugodtan fogyaszthatja a tavaszi tekercset önmagában is. Egyetlen dologra figyeljünk oda a készítésnél nagyon, hogy nehogy kevés legyen, mert nehéz abbahagyni…

Ezúton kívánunk Boldog Új Évet a Kitsimono műhelyből, tartsatok velünk a 2019-es évben is!

Kommentek

comments