A shohin bonsai tálak világában a forma és szín gazdagság “Etant donne” szerűen van jelen. Ez nem csak megszokott állapot, de el is várható és az az igazán izgalmas benne, hogy szembe is megy minden bonsai tál esztétika – sztereotípiával úgy, hogy közben – népművészet szerűen – autentikus is egyben. A cizelláltabb formarendszerű shohin bonsai tálak “identitása” a második égetést követően a mázazásban csapódik le csak igazán; ott bontakozik ki és ott nyer végleges tulajdonságokat/jellemzőket. Abban az esetben, ha a komplexebb formarendszerű shohin bonsai tálak kapnak egy homogén mázat, gyakorlatilag nem történik semmi, csak előállnak olyan tálak, melyek “valamilyen színű formaként” hatnak. Ez szinte konvenció – akkor is, ha adott esetben ezt kívánja meg a shohin bonsai. Számos öntörvényűen növő shohin bonsai alapanyag “követeli meg”, hogy elmozduljunk a “klasszik szín – forma” fúziótól. Mit lehet ilyenkor tenni? A válasz egyszerű, használjunk effekt gazdag mázakat…

Kommentek

comments