Pu erh préselt tea “cake” megbontása tea késsel – tea blog V. Ez az ötös teaposztunk és ebben az írásban és a bejegyzésben található videókban igyekszünk megosztani veletek valamit. Mielőtt belevágnánk van egy rossz hírünk, ha te igazi Pu erh sommelier vagy: nem, nem lesz semmi borzasztóan magasztos vagy különös dolog amit tőlünk tanulhatsz meg. Szóltunk! Tényleg csak amolyan műkedvelő, illetve “normál üzemmódú” a téma (nektek profiknak), viszont aki csak most ismerkedik a puerekkel, azoknak talán – reményeink szerint – szolgálhatunk néhány hasznos információval. Ha gyakorlott és sokat látott tea mester vagy, talán akkor is emlékszel még arra az érzésre, mikor otthon először kibontod az első könnyű papírba csomagolt préselt teádat és nem is tudod hirtelen mitévő legyél. Csomagoljam vissza? Tegyem a polcra? Tárolgassam? Tegyem el tíz, húsz, vagy ki tudja hány évre, hogy nemesedjen? Nem egyszerű az első ilyen puerrel ebbe a tárolgatósdiba belevágni, mert az orrodban még mindig érzed az illatát és… és győz a kíváncsiság és már melegszik is a víz. De ekkor jön be a képbe az a dolog, hogy nem a teavíz odatételével kellett volna kezdeni. Mert a pu erh teát valahogyan meg is kell kezdeni ami elsőre fel sem merül, hogy nem magától értetődő, másodikra meg kifejezetten kihívásnak tűnik egy teázásnyit kulturáltan leválasztani belőle. Hogy ne kelljen elővenni minden konyhai asszonyfegyvert a késes fiókból és a végén a karácsonyfa faragó baltát felhozni a garázsból, vagy különféle evőpálcikákat és fakanalakat beletörni a “tea cake” szélébe vagy közepébe – érdemes beszerezni egy tea bontó kést, vagy egy teabontó tűt (ez utóbbi főleg a kisebb puerekhez, vagy a fehér teákból készült korongokhoz a legjobb).

Ha csak egy teázásnyit szednél le belőle

A Pu erh teák megbontása sok esetben kérdés. Kérdés, hogy hogyan bontsuk meg, hogyan kezdjük meg? A gyakorlat nem bonyolult, csak egyszer meg kell nézni és biztos, hogy fog menni elsőre is. Pár dolog van amit érdemes tudni mielőtt nekilátunk és pár dolog van amit jó előre tudni és nem utólag szembesülni vele. Ebben a videóban ezt a néhány fő dolgot igyekszünk elmondani nektek és persze illusztrálni, hogyan csináljuk mi. Ha a Pu erh tea megvan hozzá, másra nem is lesz szükség mint egy tea bontó késre…

Ha az egészet szétszednéd

A Pu erh préselt teák sok esetben gyűjtők polcain vagy vitrinjeiben öregedő unikális tea műtárgyakként léteznek. “The art of tea” – ismerős a kifejezés? Ezen a területen a művészet fogyasztók megnevezés új értelmet nyer és a kínai teák egy fantasztikus világba kalauzolnak bennünket. Ezért már érdemes is megbontani, szétszedni egy Pu erh tea korongot, de hogyan is? Miért pont úgy? Erről szól második videónk, melyben egy hat éves “tea cake” kerül megkezdésre. (Itt is azt tudjuk elmondani, hogy a gyakorlat nem bonyolult, csak egyszer meg kell nézni és biztos, hogy fog menni elsőre is…)

 

Kommentek

comments