kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (4)

 

A suiseki és a kő – papír – olló ( ジャンケン ) nevű játék párhuzamba állítása szinte adja magát. A világszerte ismert játék három eleme közül kettő, a kő és a papír ( 石 , 紙 ) mindenképpen alkalmas az analógiára, a harmadik elem az olló ( はさみ ) már nehezebben illeszthető a témához, de nem lehetetlen…

Egy suiseki kompozíció elkészítésének kísérleti vázlatát modelleztük műhelyünkben. Kísérletet tettünk arra, hogyan működne vizuálisan a kő – papír – olló nevű játék leképezése, illetve megoldható lenne-e egyáltalán, hogy ezekből kiindulva experimentális és vagy konceptuális suiseki display – t készítsünk. A modellezés eredményeképp arra jutottunk, hogy a dolog mehet tovább, áttérhetünk a nemesebb anyagok használatára és elkészíthetjük az első próbát magas kaolintartalmú masszából és…. …ezt még később. Mielőtt tovább mennénk, pár gondolat a “konceptről”.

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (1)Tudjuk, hogy a kő csorbítja az ollót de a papír becsomagolja. A papír becsomagolja a követ viszont vágja az olló. Az olló vágja a papírt, de kicsorbul a kövön. A játékban mindig két elem vesz részt, mert a kő – papír – ollót ketten játsszák. De mi van, ha beáll egy harmadik játékos? Értelmét veszti a játék, mert mindenki egyszerre győz és egyszerre veszít. Ezen a szálon mentünk tovább és hoztuk kölcsönhatásba az egyes elemeket egymással.

 

A kő

 

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (6)

A kő normál esetben – a játék szerinti papírral való találkozáskor – becsomagolódik. Jelen esetben a használt papír egy fentről függesztett objektként volt használva. A vízszintes részre érkező / eső része vizet / tengert szimbolizál tradicionális japán motívumokkal. Ilyen módon utalunk vissza a kő yamagata ishi ( szigetkő ) jellegére. A yamagata ishi suiseki ki kell fejezze azt, amikor egy szikla, vagy hegy minden oldalát víz határolja – ezért érdemes a leginkább suiban – ban kihelyezni. A becsomagolásra való utalást a vizet szimbolizáló papír gyűrésével tettük meg, mely ezzel a gesztussal asszociálni enged a hullámzásra, vagy a háborgó tengerre, mely az emberi életen túl mutató időegységekben formálja a yamagata ishi – ként létező monolit hegyet.

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (7)

A PAPÍR

 

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (8)

A papír csomagol, körít, design hangulatot teremt és “kötészeti” értelemben több mindent képes kifejezni, mint elsőre gondolhatnánk. A hajtogatás vagy a gyűrés évszázadok óta közlésformaként használt a papírok világában. A papírok felületén megjelenő jelek, jelrendszerek, írások világába nem is mennénk most bele… A papír kommunikáció az egyik legrégebbi kulturális közlésforma az írásbeliség után. Jelen esetben a japán halpénz motívummal szimbolizált víz / tenger kap állapotleíró formákat a papír plasztikus felületkezelésének egy módjával  – a gyűréssel.

 

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (14)

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (15)

 

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (16)

 

AZ OLLÓ

 

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (11)

 

Az  olló ebben a játékban egy különc szereplő, egy nem ide illő motívum. Meg kell találni a szerepét, ami nem feltétlen egyszerű. Ha tetszik, artisztikus integráción kell keresztül vinni. Sok lehetőség nincsen, az ollónak egyetlen szerep áll jól – ami eszköz mivoltából ered – ő a művészi elképzelések anyagba kényszerítője – ez már biztos. Az olló visz a legközelebb a megoldáshoz, hogyan lesz általa a papírból a kőhöz kapcsolódó suiban funkciót betöltő objekt a modellezés keretein belül.

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (19)

 

 

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (22)

 

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (21)

 

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (20)

 

 

kitsimono suiseki concept art ジャンケン ko papir ollo (23)

 

A kísérleti modellezés ugyan itt ért véget, de ez koránt sem jelenti a koncept végét. A folytatás magas kaolin tartalmú masszával, mázakkal és mintázófákkal folytatódik…

Kommentek

comments