golden tenpai bonsai display accessories kitsimono

Közelítés a tenpai világához. Elsőként mono no aware koncepcióval. A képen látható tenpai – ról pár dolgot érdemes tudni. Maga a tárgy nem bronz öntvény, mint ahogy a legtöbb esetben ez szokott lenni. Nem is csont és nem is nemesfa. Fán aszalódott gyümölcs. Az eredetileg normál méretűre fejlődött körtét nem szedte le senki a fáról. Fenn maradt – ahogy mondani szokás – a madaraknak. Valamiért nem is pottyant le a fáról. Egészen kicsire aszalódott, mindössze 59 mm a hosszabbik tengelye. A teljes kiszárítást követően konzerváltuk, majd átitattuk egy olyan anyaggal, aminek köszönhetően teljesen kikeményedett. Felületaktiválás után alapoztuk, majd aranyfüsttel bearanyoztuk. A konzervált és aranyozott körte tenpai – nak készült. Olyan tenpai figurának, mely alkalmas kifejezni az idő mulandóságát. Az európai művészet történetében több olyan szakasz volt, mikor a “Memento mori” (“Emlékezz az idő múlandóságára”) – mai szóhasználattal élve – kiemelt téma volt. Nem egyszer jelent meg fonnyadt, férges gyümölcsök képében németalföldi csendéleteken, társadalomkritikus festményeken koponya alakjában, etc. Tehát ismert motívuma a művészet történetének, így visszavonhatatlan létjogosultsága van. Miért szeretnénk az idő mulandóságát kifejezni? Nem is lehet ez kérdés a bonsai világában. Nem csak a bonsai fák szezonális megjelenését képes befolyásolni a múló idő. Nem csak a bonsai fák nemesbedését szolgálja a múló idő. A bonsai kertészeknek is bölcsességet és egyre több tudást hoz el a múló idő. Ahogy viszont egyre előrébb haladnak bonsai kertészként az időben, egyre inkább utóléri őket az idős kor nemes gyengesége és a fizikum átadja a teret a bölcsességnek és a kisméretű, kezelhető, felemelhető dolgok több figyelemhez jutnak. Mi bonsaiosok hódolunk és adózunk az időnek!

Mihez társítsuk?

Shohin és kifu bonsai kiállítási egységekhez ( bonsai display – ekhez ). Kusamono kiállítási egységekhez, vagy suiseki kompozíciókhoz.

Szezonálisan:

Őszi és téli kompozíciókhoz a legmegfelelőbb. Leginkább lombhullató bonsaiok mellé ajánlott. Fa, vagy textil bonsai kiegészítőkhöz készült alátéteken érdemes kihelyezni.

handmade mono no aware tenpai wooden plate bonsai display bonsaj kiallitas kitsimono

Kommentek

comments