Hósárkány – Egy modern sárkány a kínai fehér tea és a sárga tea világából. Egy fehér tea ami sárga tea. Zöld teás megjelenés virágos illattal és ízzel. Durvább feldolgozású vágott tea mint egy bancha de lágyabb és kényeztetőbb mint egy zöld tea. Azt hiszem a végén még sikerül mindenkit összekavarni ezzel a modern teával ami a modern teakészítésben is egy egyre kedveltebb csoda – ami még mindig nem tudta kivívni Európában a neki járó megbecsült helyét de szerencsére már kezdik felfedezni a műfaj kedvelői. Ördöge van annak aki könnyen elkészíthető és megközelíthető ízekre és aromákra vágyik. Ördöge annak is aki az egzotikum kalandját vagy éppen a könnyed komfortzóna élményét keresi a Hósárkányban – melynek eredeti neve Xue long ( 雪龙 ). Van aki inkább teáskannában szereti elkészíteni de alapvetően a leggyakrabban egy közepes vagy nagyobbacska gaiwan segítségével a legjobb előkészülni hozzá.

Fehér vagy sárga?

A Xue long teát inkább szükségből, kompromisszumos megoldásként sorolják a fehér teák közé vagy említik annak. Elkészítését tekintve szabad oda sorolni de Kínában inkább sárga teaként találkozhatunk vele. Pedig a hóról is a fehérre asszociálnánk inkább… Az európai teázásban a sárga tea fogalma egyébként a mai napig tisztázatlan. Sokan mondanak rá ezt azt, de nem sokan tudnának róla nem nagy, de bármilyen terjedelmű előadást tartani, ha pontosan meg kellene határozni vagy definiálni mindenféle tévedések nélkül. Ennek vélhetően az az oka, hogy a sárga – utal arra, hogy az uralkodó teája lehetett ( a császár teája ), de a legtöbbet Európában fehérként tartják számon – kiváló példa erre például az egyébként Yunnani Yin Zhen is. Az uralkodó teáiról nem sokat lehetett tudni, ezért a nagy fal mögül nem nagyon tudott begyűrűzni Európa teakedvelőinek jegyzetei közé róluk túl sok információ.

 

Mi fehér teaként “kezeljük” és meg kell mondani ezt sosem bánjuk meg mikor ilyet készítünk. A vitát mi szeretjük meghagyni másoknak és amolyan nevető harmadikként inkább élvezzük a magunk nyugalmában a ” xulong ” teát. Tehetjük ezt azért is, mert új generációs kínai teaként pont ez nem volt a császár teája, nem volt uralkodói rangú (inkább “csak” egyszerűen tökéletes). Nyáron is nagyon kellemes komfortzóna partner a Hósárkány és mindig vigyázunk, hogy télre is maradjon belőle, mert olyankor is jó előhúzni komor napokon egy tasak bontatlan Xue longot. De… nem mi lennénk, ha tavaszra nem maradna belőle… szóval ebből mindig spájzolunk, mert a sárkány egy fontos szimbólum – ha stílusosan szeretnénk lezárni ezt a mondatot.

“A Hósárkány kínai nevén Xue long egy újabb generációs (modern) kínai fehér tea Fujian tartományból. A fehérteák ritkaság számba menő képviselője. Meglepő módon eltér a legtöbb fehér teától abban, hogy nem annyira “semleges” az íze, mint inkább gyümölcsös – sőt, enyhén édeskés. Mellőzi a fanyar ízeket és finom rügyei aromáiban gyengédek a tea fogyasztóihoz. Picit elnyújtott áztatási idővel érdemes próbálkozni 75 – 80°C hőmérsékletűre visszahűtött vízzel (ha igazán jó teát szeretnénk készíteni belőle).”

Ha felkeltettük az érdeklődésedet itt tudod megnézni van-e még nálunk a Hósárkányból (vagy kattints a képre).

 

 

Kommentek

comments