Ha az első igazán jó oolong teádat szeretnéd kipróbálni, ez legyen az: Tie Guan Yin.  A Tie Guan Yin egy zöld oolong ( más néven wulong ) tea. Az ázsiai teák kedvelői közt igen népszerű unikális tea hosszú tea történeti utat tudhat maga mögött. A valaha teljesen elfeledett kínai teát egyszer csak újra felfedezi Tajvan és ezt követően újra felfedezi Kína is. Egy faszénen sütött teáról van szó, mely a zöld oolongok között van számon tartva és nem mellesleg a világ legjobb teáinak hírét erősíti a mai napig és egyben a kifejezetten magas árúakét is. A kínai Fujian tartományból, Anxi területéről vagy környékéről származik rendes esetben és apróra sodort golyócskái igen sok kitartó munkával készülnek el mire tea dobozba kerülhetnek. A forró vízben kinyíló tea levelek apró mérete az őszi szüretről árulkodik, melynek köszönhetően a tea rendkívül különleges élményt nyújt. Kifejezetten szerethető ízű zöldes sárgás világos főzetet ad, erős utóíze és finom virágos illata van.

Gongfu teázáshoz éppúgy remek kis tea mint modern teázáshoz vagy otthoni “megszokott” teázáshoz. Elkészítéséhez nem csak üveg vagy kerámia teáskanna használható de gaiwan segítségével is tip-top főzetet készíthetünk. Ha kerámia teáskannát vagy gaiwant használunk, javasolt olyat választani, mely nem jegyzi meg a teát. Ez alatt azt szükséges érteni, hogy az adott kerámiának vagy teljesen tömörre égetettnek kell lennie vagy mázazott belvilága kell legyen, vagy porcelánból készült legyen. Az oolongoknak – például a Pu-erh teákkal ellentétben – ez a legjobb választás.

Ennek a teának az egyéb ismert nevei: Tie Kuan Yin, A Kegyelem Vas Istennője

Elkészítése: 200ml 95 – 100°C hőmérsékletű vízbe 5-7 gramm teát teszünk, 6 – 30 másodpercig hagyjuk ázni…

Felönthető: 6 – 8 alkalommal

Hol találok oolongokat és Tie Guan Yin teát? ITT!

Tudtad?

Az oolong – más néven wulong teák – félúton helyezkednek el a zöld teák és a fekete teák között és igen, velük is az a helyzet, hogy a leginkább Kína és Tajvan a származási helyük. Hogyan mondjuk helyesen, oolong vagy wulong? Gyakorlatilag mindkét kifejezést használhatjuk, mindkettő helyes – inkább úgy szól a kérdés, melyik volt előbb? A wulong nevet használták előbb és csak később jött használatba az oolong elnevezés ezekre a teákra de mindkét szó helyes, mindkettőt használhatjuk bátran.

Ezek az enyhén fermentált sodort és sütött teák sok “árnyalatban” léteznek és még az előállításuk közben is sok féle szárítási időt és módot alkalmaznak annak érdekében, hogy minél jobb teát készíthessenek belőle. Van közöttük olyan ami alig különbözik az un. zöld tea állapottól és van olyan is, mely már-már majdnem fekete teának tekinthető. Számtalan módon írják le ezeknek a tea féléknek az élményét és ízvilágát – mondhatni a teakedvelők mindig is körbeudvarolták az oolongokat. Ezen cseppet sem csodálkozunk, hiszen ez egyszerűen jár nekik… Ízesek és illatosak, könnyen készíthetőek ízletesre és számtalan az egészségre kedvező hatást rejtenek magukban. Élénkítenek is, ami koffein tartalmuknak köszönhető, egyszóval méltán népszerűek…

Kommentek

comments