Amiről a tavaszi zöld Pu Erh teák szerelmesei sosem beszélnek, amire mindannyian kíváncsiak vagyunk…
A kínai teák szerelmesei abban a helyzetben vannak, hogy körbevéve magukat mindenféle mások számára semmit mondó nevű “füvekkel” a lehető legnagyobb teakomfortban létezhetnek. Csak hab a tortán, hogy legtöbbjüknek természetesen van gyakorlata a jobbnál jobb – sokszor szertartásos hol modern – hol tradicionális teakészítésben. Ha valakik, akkor ők tudják mi a különbség tea és tea között és hogy hogyan érdemes fogyasztani ezeket a hol felmagasztalt akár túlmisztifikált, hol pedig unalmas hóbort kiegészítőként kezelt tea füveket – helyesebben szálas teákat. De mit tegyen az, aki kívülről jön és vagy “kalandvágyból” vagy bármilyen más indíttatásból ismerkedne ezzel a világgal. Azt hiszem természetes, hogy nem a teakés, nem a gaiwan vagy a vízhőmérséklet mérő az amire elsőként szüksége lesz az illetőnek. Tea. Ez. Ez lesz az első és mondjuk egy jó szűrő ha esetleg nem volna otthon kéznél. Na jó. Még valami: a “Hogyan készítsem el?” – és itt nagy hangsúly van az áztatási időn. Ha ezek megvannak, nem lehet nagyon elrontani és biztosan élvezetes lesz a dolog. De menjünk vissza az elejére még egy picit. Szóval amiről sosem esik szó, azok az illatok, aromák, ízek, utóízek. Ezen cseppet sem csodálkozhatunk, ez olyasmi, amiről Salvador Dali jut eszünkbe – aki azt mondta, hogy álmokról beszélni unalmas dolog…

Itt most az kéne jöjjön, hogy de én most mégis megkísérlem… nem, nem fogom, de annyit azért elárulok, hogy a Pu Erh teáknak igenis van illata, nem gyenge és nem kellemetlen. Sőt. Ha bekötött szemmel az orrod alá dugnának egy puert, nem is gondolnád, hogy tea illatot érzel (ha csak nem ismered már a dolgot…). Itt és most, egy un. Green Pu Erh teáról beszélünk, ami nem rég érkezett teaszállítmányunkban és hát, igen. Padlót fogtunk. A préselt korong alakú (beeng cha) tea a papír csomagoláson keresztül is olyan erős virágillatot áraszt, hogy szinte elmenne szoba illatosítónak is.

Ezeket a teákat Kínában, magashegységi teaültetvényeken termesztik Yunnan tartományban és a tavaszi egyhetes hajtások szüreteléséből készítik a préselt tea korongokat – melyek klasszikus módon papírba hajtogatva vannak csomagolva. Klasszikus kínai tea, mely méltán híres és méltán megbecsült. Igaz, hogy nem a “golden tip” (a tea levelek meglévő le nem tört vagy el nem távolított hegye) arányának köszönhetően fog bevonulni a teatörténelembe, de kit érdekel ez, mikor illatra, ízre és utóízre is egyszerűen tip-top. Igazi Pu Erh. Hát ez az amiről a tavaszi zöld Pu Erh teák szerelmesei sosem beszélnek, amire mindannyian kíváncsiak vagyunk… Meg kell kóstolni! Amire számítani érdemes esetükben a jó élmény mellett, hogy bár nem erős tea, de élénkít és fokozza az anyagcserét, serkenti az emésztést és tisztító hatású is. Pár gondolatot a puerekről itt is találsz: “A Pu-erh teák – Da Ye és Yunnan misztériuma” címmel korábban írtunk már róluk, de alapvetően a személyes találkozás és tapasztalat a legjobb és a legmaradandóbb.

A puerek rajongói sokfélén kedvelik ezt a világot. Vannak akik luxuscikk szerűen csak a legmagasabb kategóriákat kergetik, ahol 10g tea lazán verheti a 12K – 25K lécet és van aki a magasabb kategóriák alján szörfözget és van aki a középkategória felső határát tágítja. Ami a “puer-underground” legérdekesebb pontja, az az olcsó és szinte hitvány minőség, amiért sokan szinte már hisztérikusan rajonganak. Őket is megértjük, mert az még mindig olyan tea ami a “bótba” nem terem…

A mi puer teáinkat itt találod, vagy kattints/pöccints a képre és a Kitsimono webshopban leszel! Válogass kedvedre!

 

KITSIMONO AZ INSTÁN!

KÖVESS MINKET TE IS!

Légy óvatos teázó, ez neked jó!

10 dolog amivel elronthatsz egy remek Pu Erh teát:

  1. Ha nem öntöd ki az első leöntést. (Az első felöntést szinte azonnal kiöntjük a csapba, ezzel tisztítjuk meg, illetve ébresztjük fel egyben a puereket.)
  2. Ha túl alacsony hőmérsékletű vízzel öntöd le. (Akár a 100°C hőmérsékletű víz is jó lehet, ez a tea ezt is elbírja.)
  3. Ha túl sokáig hagyod ázni. (Nagyon sötét lesz a tea és kellemetlenül keseredik…)
  4. Ha túl sok vízben van túl kevés tea. (Se íz, se illat, se semmi…)
  5. Ha túl sok tea van túl kevés vízben. (Nem lesz őszinte a mosolyod, ha beleiszol…)
  6. Ha ízesíted (A cukor, édesítő, citrom, tej, karamell csak öli a teádat, hagyd ki belőle.)
  7. Ha papír teafiltert használsz hozzá. (Nem engedi, hogy a filteren túlra jussanak az aromák/ízek – a tea csak egy puerh szerű lötty lesz.)
  8. Ha más teákkal kevered. (Nem való. Elfárad az íze. Nem éred el a kívánt hatást…)
  9. Ha felhúzod mint a röviditalt. (Élvezd ki az ízét, kortyolgasd kedvedre.)
  10. Ha nem tiszta csészéből fogyasztod…

 

Kommentek

comments